Linkuri accesibilitate

Strateg belaruso-american închis la Minsk, în pericol


Vitali Șkliarov

Lui Vitali Șkliarov, cercetător la Harvard și fost consultant în campaniile lui Barack Obama și Bernie Sanders, autoritățile belaruse i-au înscenat organizarea unui protest de susținere a lui Serghei Țihanovski, închis și el între timp, în timp ce se afla în vizită la rudele sale din provincie, la 600 de km de locul protestului. În închisoare, Șkliarov este supus unor forme de tortură psihică extremă, printre care privarea de somn, cu refuzul unor nevoi elementare, după modelul torturii folosite în închisorile sovietice împotriva deținuților politic. Are simptome grave de Covid-19 iar gardienii îi refuză testul. Disperată, soția lui, diplomat american, a cerut ajutorul presei.

Un strateg politic belaruso-american, care a lucrat în campaniile fostului președinte american Barack Obama și senatorului Bernie Sanders, este supus unei „presiuni psihologice extreme” într-o închisoare din Minsk, spune soția sa, diplomat american.

Sănătatea lui Vitali Șkliarov este în „pericol extrem”, a declarat soția lui, Heather Șkliarov, într-o scrisoare remisă presei marți, 15 septembrie.

Șkliarov a fost reținut de agenții de securitate din Belarus în orașul estic Gomel la sfârșitul lunii iulie, cu doar 10 zile înainte de alegerile prezidențiale din 9 august, în urma cărora președintele autocrat Alexandr Lukașenko a primit al șaselea mandat, după o victorie controversată, contestată de opoziție.

Procurorii îl acuză pe Șkliarov că a organizat un miting de campanie ilegal pe 29 mai în orașul vestic Grodno, pentru ca bloggerul Serghei Țihanovski să-și poată înregistra candidatura la alegerile prezidențiale.

Țihanovski a fost el însuși reținut înainte de alegeri. Soția sa, Svetlana Țihanovskaia, s-a prezentat apoi în alegeri în locul său și de atunci a devenit ea însăși o figură marcantă a opoziției din Belarus.

Pe 7 august, procurorii belaruși l-au acuzat pe Țihanovski de organizarea unor tulburări sociale pentru care ar putea primi până la trei ani de închisoare dacă ar fi condamnat.

Familia și avocatul lui Șkliarov spun că acesta se afla în vizită la niște rude din provincie.

Descriindu-l pe soțul ei drept „prizonier politic”, Heather Șkliarov a spus că soțul ei nu a fost niciodată la Grodno, oraș situat la aproximativ 600 de kilometri de orașul său natal Gomel, că nu l-a întâlnit niciodată pe Țihanovski și că pe 29 mai era în Statele Unite.

„Vitali este pedepsit nu pentru că a fost protestatar sau pentru că ar fi fost implicat în vreun fel în alegerile prezidențiale din Belarus. Singura sa infracțiune e aceea că, din postura sa de analist politic și cercetător la Harvard, a scris articole care criticau public administrația președintelui Lukașenko", a scris soția sa.

Angajată a Departamentului de Stat, aflată în prezent la Ambasada SUA de la Kiev, Heather Șkliarov a descris cum forțele de securitate l-au ridicat pe soțul ei de pe stradă în Gomel și l-au dus într-o unitate de detenție din Minsk, unde se află încarcerat în condiții dure și inumane.

„Vitali a fost supus unei presiuni psihologice extreme și lipsit de drepturi fizice de bază, pentru a-l determina să se autoincrimineze, a spus avocatul său. El este mutat constant dintr-o celulă într-alta pentru a-i da un sentiment de instabilitate. Luminile nu se sting niciodată în celula sa, iar muzica este dată tare toată noaptea, ca să nu se poată odihni deloc”, a relatat Heather Șkliarov.

„I se permite să se spele doar cu o găleată cu apă caldă miercuri. A fost supus unor percheziții extreme, forțat să stea gol într-o celulă ore în șir și nu i se permite să se așeze pe pat toată ziua. Are un deget de la picioare rupt, pe care închisoarea refuză să îl trateze, în urma unui incident despre care i-a fost prea frică să îl descrie chiar și propriului său avocat", a relatat soția lui Șkliarov.

Într-o primă declarație publicată prin intermediul avocatului său, la începutul lunii august, Vitali Șkliarov a comparat condițiile în care este deținut cu cele din lagărele sovietice de prizonieri și a spus că gardienii săi fac asupra sa presiuni psihice.

În ultimele zile, Șkliarov a avut și simptome ale infecției cu noul coronavirus, inclusiv febră mare, probleme respiratorii, frisoane și dureri musculare. Avocatul său spune că gardienii săi refuză să-l testeze pentru COVID-19.

„Sănătatea lui Vitali este în mare pericol”, a spus soția sa.

„Autoritățile penitenciare au refuzat să-i facă un test COVID-19 sau să-l trateze pentru febră, ceea ce poate fi văzut doar ca o încercare suplimentară de a-i slăbi voința psihologică pentru a extrage o falsă autoincriminare”.

Într-o declarație publică din 8 septembrie, în care a condamnat abuzurile și încălcarea drepturilor omului din Belarus, secretarul de stat Mike Pompeo l-a numit în mod specific pe Vitali Șkliarov, numind detenția sa nedreaptă și spunând că ar trebui eliberat imediat.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG