Linkuri accesibilitate

Strategie păguboasă. PNL și USR nu s-au înțeles pe un candidat comun la CCR. Hunor: „Nu susținem pe nimeni”


Curtea Constituțională va avea trei noi membri.
Curtea Constituțională va avea trei noi membri.

PNL și USR nu au ajuns la o înțelegere pentru susținerea unui candidat comun pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională. Kelemen Hunor a declarat pentru Europa Liberă că UDMR nu va vota pentru nici un candidat.

Negocierile din ultimele 24 de ore între liberali și cei de la USR pentru Curtea Constituțională s-au soldat cu un eșec ieri seară. Astfel, înaintea voturilor din Camera Deputaților și din Senat, Opoziția nu va avea un candidat unic.

PNL i-a propus pentru această funcție pe Ioan Cupșa din partea Camerei Deputaților și pe Daniel Fenechiu la Senat. Cei din USR au venit cu două propuneri din afara politicii: avocații Mircea Ursuța și Vlad Ștefan.

Un candidat unic putea avea șanse în Camera Deputaților, unde majoritatea PSD – ALDE este una fragilă și depinde de voturile minorităților naționale. PSD și ALDE au 157 de deputați, în timp ce PNL, USR, PMP și Pro România adună 130 de reprezentanți. UDMR are 21 de voturi, iar grupul minorităților naționale are 17 aleși. Pentru desemnarea propunerii pentru CCR este nevoie de majoritate simplă, adică majoritate din numărul celor prezenți. Majoritatea pentru legile organice în Parlament este de 165 de voturi.

Numai că PNL și USR nu au ajuns la un numitor comun. Cei din USR sunt nemulțumiți că PNL a venit cu două propuneri politice, deși s-a discutat mult în ultima perioadă de o depolitizare în ceea ce privește numirile pentru Curtea Constituțională.

Liberalii nu sunt de acord însă cu cei de la USR și spun că o persoană cunoscută în Parlament are șanse să fie votată mai mult decât un necunoscut. „Le-am propus celor de la USR să susținem un candidat de la PNL la Senat și pe cel de la USR la Cameră. Au refuzat și au dorit să susținem ambele propuneri de la USR. Negocierile au eșuat, din păcate, PSD va câștiga”, au declarant surse din PNL pentru Europa Liberă.

UDMR va asigura cvorumul de prezență la ședințele de plen, dar nu se va pronunța. Kelemen Hunor a declarat pentru Europa Liberă că „UDMR nu susține pe nimeni pentru CCR”.

PSD i-a propus pentru CCR pe Gheorghe Stan, șeful Secției Speciale, și pe Cristian Deliorga, judecător la Constanța. Și-a depus candidatura pentru această funcție și fostul Avocat al Poporului, Gheorge Iancu. Președintele Iohannis a numit-o în această funcție pe Simina Tănăsescu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG