Linkuri accesibilitate

„Problema” urșilor | Ce fac și cât investesc alte țări europene?


România permite, printr-o ordonanță de urgență adoptată recent, uciderea urșilor printr-o procedură criticată vehement de organizațiile de protecție a mediului. Decizia finală aparține autorităților locale, politicienilor care sunt primari sau viceprimari.
România permite, printr-o ordonanță de urgență adoptată recent, uciderea urșilor printr-o procedură criticată vehement de organizațiile de protecție a mediului. Decizia finală aparține autorităților locale, politicienilor care sunt primari sau viceprimari.

În pădurile din Europa trăiesc peste 22.000 de urși, dintre care circa 17.000 sunt urși bruni. Specia este dependentă de spațiile mari pe care omul le invadează din ce în ce mai des. Ca urmare, urșii trec granița în mediul omului. Ce fac alte țări din Europa pentru a rezolva această problemă?

Având în vedere dependența ursului de un spațiu încăpător, defrișarea pădurilor a afectat grav specia. În mare parte din vestul Europei, ursul brun este pe cale de dispariție ca urmare a intervenției omului.

Regiunea carpatică are, de departe, cea mai mare populație de urși din Europa, urmată de regiunea Alpilor Dinarici și de țările scandinave. Unele țări, printre care se numără și România, au o abordare utilitară când vine vorba de menținerea populațiilor de urși, pe când altele pun mai mult accentul pe conservare.

Hartă Comisiei Europene arată unde trăiesc urșii în Europa.
Hartă Comisiei Europene arată unde trăiesc urșii în Europa.

Printre cele mai importante probleme cu care se confruntă specia se numără pierderea habitatului, lipsa de înțelegere din partea oamenilor, structuri slabe de menținere a populaților și persecuția.

Când vine vorba de conflictul om-urs, în Europa au fost identificate, între 2000 și 2005, un număr de 18,2 atacuri pe an, potrivit revistei Nature. Numărul acesta ar fi scăzut la 10 atacuri pe an dacă România ar fi fost exclusă din statistică. Deși urșii reprezintă o problemă nu doar pentru România, alte țări au avut abordări mai eficiente privind supravegherea lor.

1. Finlanda

Finlanda are una dintre cele mai mari populații de urși sălbatici din Europa. Regiunea Carelia care traversează Norvegia și Finlanda găzduiește circa 1.600 de urși, potrivit statisticilor Comisiei Europene.

Ministerul Agriculturii din Finlanda se face responsabil pentru monitorizarea populației urșilor iar în ultimii ani au fost acordate între 5 și 10 permisiuni de vânătoare pe an în regiunea Kuhmo, unde se află mulți vânători profesioniști. În jur de 100 de urși sunt împușcați în întreaga țară anual ca urmare a permisului de vânătoare. În anul 2019, cota de vânătoare permisă a fost ridicată la 313 ca urmare a creșterii populației în anii precedenți. Vânătoare de urși în Finlanda este folosită pentru monitorizarea populației, nu doar a urșilor dar și a altor specii, cum sunt renii.

179 de urși au fost omorâți ca urmare a unor derogări în perioada 2007-2008 în Finlanda. În România, totalul a fost de 480 pentru aceeași perioadă.

Ursul se află în Finlanda printre speciile protejate prin lege. Aceasta prevede că agenția pentru animale sălbatice poate emite permise de vânătoare sub condiția evaluărilor științifice.

În România, ordonanța adoptată luna trecută, permite aleșilor politici, primari și viceprimari, să ia decizia finală:

  • îndepărtarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizare și relocare;
  • extragere prin eutanasiere sau împușcare.

Vânătoarea urșilor fără permis este considerată o infracțiune în formă agravată în Finlanda și poate fi pedepsită cu până la patru ani în închisoare.

În ceea ce privește pagubele, Finlanda investește anual 750.000€ pentru susținerea proprietarilor de reni și 172.700€ pentru alte pagube.

2. Estonia

Populația urșilor din Estonia ajunge la circa 700 de urși și este una dintre cele mai dense populații din Europa cu o tendință stabilă.

În trecut, urșii din Estonia au fost vânați aproape până la dispariție însă măsurile luate recent de autorități împreună cu legislația adoptată au ajutat la remedierea situației.

Țara a devenit cunoscută drept o destinație turistică în ceea ce privește urmărirea urșilor în habitatul lor natural. Compania turistică Natourest deține peste 80 de hectare în regiunea Alutaguse din Estonia și oferă tururi cu scopul de a vedea urșii în natură.

În ultimii zece ani, în România au fost omorâți cel puțin 1.400 de urși. În comparație, în Estonia au fost omorâți 64 de urși prin derogări pe perioada unui an, potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană.

Cei mai mulți urși pot fi găsiți în regiunea de nord-est a Estoniei. Populația a avut de suferit în perioada ocupației sovietice, însă și-a revenit după introducerea unui sistem de protejare a speciei.

Potrivit legislației, ursul, lupul, linxul și foca sunt animale protejate. Acestea nu pot fi vânate decât printr-un sistem de cote, stabilite anual de către un Consiliu al Mediului. În plus, legislația specifică că ursul nu poate fi omorât decât cu ajutorul gloanțelor cu o greutate de minimum 9 grame.

La fel ca în cazul altor state europene, daunele provocate de către urși sunt acoperite de stat în acord cu Legea privind Conservarea Naturii.

Alte măsuri luată de către autoritățile din Estonia sunt amenzile usturătoare aplicate celor care vânează fără permis. Amenzile pentru daune aduse mediului ca urmare a vânatului fără permis pot ajunge până la 2.000€.

În 2011 au fost investiți 13.200€ pentru a compensa daunele produse de urși.

Urs fotografiat la sanctuarul Libearty din Zărnești, România.
Urs fotografiat la sanctuarul Libearty din Zărnești, România.

3. Spania

Totalul urșilor în Spania este estimat la undeva 290 de urși. În regiunea Cantabria se regăsește cea mai mare populație de urși din vestul Europei.

Deranjarea habitatelor este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă Spania când vine vorba de populația urșilor. Distanțarea adecvată și asigurarea hranei fac parte dintre soluțiile care ar putea ajuta la reducerea conflictului om-urs.

Anual, autoritățile investesc 321.000€ pentru compensarea pagubelor în regiunea Cantabria și încă 20.500€ pentru regiunea Munților Pirinei.

4. Slovacia

Ursul brun a fost eradicat în Slovacia aproape în întregime în anii 1930 ca urmare a vânătorii. În mai multe țări europene, ursul brun a fost considerat o specie invazivă însă datorită măsurilor luate de autorități și habitatului favorabil speciei, urșii din regiune s-au recuperat treptat.

Numărul exact al urșilor din Slovacia nu este cunoscut, însă acesta este estimat între 800 și 1.900. Urșii pot reprezenta probleme pentru oamenii care locuiesc în medii rurale, în aproprierea habitatelor naturale. Abordarea Slovaciei pentru a soluționa această problemă este tot prin cote de vânătoare.

În perioada 2007-2008 au fost omorâți 56 de urși prin derogări. ONG-urile din țară sunt totuși de părere că uciderea urșilor nu va reduce din conflictele între urs și om. Un reprezentant al organizației European Wilderness Society, Max Rossberg, a spus în trecut că „este clar că vânatul de urși nu a redus niciodată din conflictul om-urs”, făcând o comparație cu situația României.

Slovacia investește în jur de 20.000€ pentru a compensa pagubele create de urși.

5. Suedia

Potrivit celor mai recente date, populația de urși bruni a Suediei ajunge undeva la 3.300, pe două treimi din teritoriul țării. Ținta națională privind minimul de populație al urșilor din țară este de 1.000 de specimene.

Din punct de vedere legislativ, ursul este protejat în Suedia, dar vânătoarea este permisă conform cotelor anuale. În plus, vânătorii care se fac responsabili de uciderea (legală) a unui urs trebuie să raporteze imediat incidentul Agenției Suedeze pentru Protecția Mediului.

Guvernul suedez decontează anual până la 30.000€ pentru pagubele cauzate de urși.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG