Studenţii străini care au învăţat în Marea Britanie vor putea rămâne să lucreze aici încă doi ani după absolvire, potrivit noilor planuri anunţate miercuri de guvernul britanic,după cum relatează Reuters.
Potrivit legislației actuale, care a fost introdusă de fosta prim-ministră Theresa May, pe vremea când aceasta conducea portofoliul Internelor, studenților străini li se permite să stea doar patru luni după ce-și iau diploma de absoliver. Ceu care proveneau din state UE nu erau totuși afectați.
Noua măsură ar urma să se aplice studenţilor care încep cursurile începând de anul viitor.
Guvernul nu a precizat dacă acest plan este destinat şi studenţilor comunitari după 'Brexit', dat fiind că nu este clar dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană cu sau fără acord.
Potrivit actualului ministru de interne, Priti Patel, noua măsură este menită să pună în lumină "viziunea internaţională" a noului guvern care a promis să aplice un sistem de imigraţie pe puncte, similar celui australian, după retragerea ţării din UE, sistem care va da prioritate muncitorilor calificaţi.
În baza noului plan, nu vor exista restricţii privind tipul de muncă pe care studenţii îl vor putea exercita în aceşti doi ani.
Alistair Jarvis, director al organizaţiei Universities UK, care susţine activitatea universităţilor britanice, a salutat măsura şi a subliniat că aceasta va avantaja economia Marii Britanii: "există dovezi că studenţii internaţionali au un aport pozitiv în Marea Britanie, precum contribuţia financiară de 26 de miliarde de lire (29 de miliarde de euro), dar mult timp lipsa oportunităţilor pe piaţa muncii după terminarea studiilor ne-a plasat într-o situaţie dezavantajoasă în privinţa atragerii studenţilor", a precizat Jarvis.
Marea Britanie câștigă anual 25 de miliarde de lire pe seama studenților străini care vin să studieze în insulă. Calculele făcute de Oxford Economics scot în evidență că peste 200.000 de locuri de muncă din această țară sunt susținute de studenții străini.
Fostul ministru al Educației de la Londra, Damian Hinds a da asigurări anul trecut că studentii din Uniunea Europeana înscriși la universitățile britanice vor plati aceeasi taxa de scolarizare ca studentii englezi, iar accesul la susținerea financiara va ramâne neschimbat. De asemnea guvernul scoțian a subliniat că studenții din Uniunea Europeana care încep studiile la universitățile din Scotia, din august 2019, vor fi în continuare scutiti de taxa de școlarizare.
Facebook Forum