Linkuri accesibilitate

Studenții din căminele de la Politehnică ar putea să fie trimiși acasă


Rectorul Universității Politehnice din București, Mihnea Costoiu

Rectorul Universității Politehnice din București, Mihnea Costoiu, a declarat că cei peste șase mii de studenți care se află în cămine ar putea să fie trimiși acasă dacă se intră în scenariul roșu în Capitală. El a criticat deciziile Comitetului pentru Situații de Urgență despre care a spus că sunt ambigue. De asemenea, Mihnea Costoiu susține că Ministerul Sănătății a stabilit un sistem absurd prin care se face dezinfectarea în clădirile Politehnicii. Potrivit acestuia, Guvernul a alocat pentru dezinfectare, până în prezent, un leu pentru fiecare metru pătrat.

Universitatea Politehnică din București și-a început activitatea în sistem hibrid în acest an. În prezent, în căminele de la Politehnică se află 6.300 de studenți, dar se așteaptă ca numărul acestora să crească până la 7.000 în perioada următoare. Situația epidemiologică din ultima perioadă a generat confuzii la nivelul managementului instituției de învățământ.

„Situația se agravează de la o zi la alta, spun cu îngrijorare că ne așteptăm ca din zi în zi Comitetul pentru Situații de Urgență din București să ia decizii mai dure. Deocamdată, deciziile sunt ambigue. Decizia de ieri privind purtarea măștii se referă la școli, nu știm dacă se referă și la universități. Noi trebuie să aplicăm sau nu măsurile pe care le-a decis ieri comitetul pentru situații de urgență? Nu știm în acest moment, nimeni nu ne-a clarificat, nici domnul prefect, nici Direcția de Sănătate Publică”, a spus rectorului Politehnicii din București, Mihnea Costoiu.

Afirmația a fost făcută la sediul PSD, dar Costoiu a precizat că vorbește în calitatea sa de rector și nu în cea de senator.

Întrebat de Europa Liberă dacă se va ajunge ca studenții să fie trimiși acasă dacă se intră în scenariul roșu, Mihnea Costoiu a răspuns că nu poate exclude această variantă.

„Dacă Bucureștiul va ajunge în zonă roșie, vom fi obligați să trecem în regim online, iar studenții să plece acasă”, a adăugat Mihnea Costoiu.

Rectorul s-a plâns că alocările financiare de la Guvern au fost insuficiente în perioada pandemiei și au fost de un lei pentru fiecare metru pătrat dezinfectat. Până în acest moment nu există vreun caz al unui student infectat, dar un profesor a fost depistat pozitiv.

„Vom trata fiecare caz individual, în speranța că nu va trebui să închidem toată Universitatea. Circuitele în cămine sunt făcute, am pus la dispoziția studenților dezinfectant, să fie siguranță maximă în cămine. Susținem din veniturile universității aceste achiziții. Am primit 600.000 de lei în acest an pentru cei 600.000 de mp de clădiri utile, un leu pentru metrul pătrat”, a afirmat rectorul Universității Politehnice din București.

Costoiu a criticat decizia Ministerul Sănătății care interzice folosirea nebulizatorului pentru dezinfectare.

„Dacă la spitale se poate face dezinfecție folosind lămpi cu ultraviolet sau nebulizatoare, în școli și universități au fost interzise, ceea ce e absurd. Avem 600.000 de mp utili, dacă dai cu cârpa și cu spirt și dezinfectant pe fiecare metru pătrat unde ajungi? Sunt 30.000 de studenți și după fiecare trebuie să dau cu cârpa. E ilogic, e absurd”, a susținut rectorul Costoiu.

Mihnea Costoiu este senator PSD și rector al Universității Politehnice din București din 2015. În perioada 2012- 2014 a făcut parte din guvernul Ponta în calitate de ministru delegat pentru Cercetare și Învățământ Superior.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG