Linkuri accesibilitate

Studiu britanic. Ce gene sunt vinovate de formele grave de Covid 19 și care ar fi tratamentele


CORONAVIRUS generic

Cinci gene sunt asociate formelor grave de Covid 19 au fost descoperite de o echipă de cercetărori britanici după studierea ADN-ului a 2.700 de pacienţi din unităţile ATI în Marea Britanie. Studiul, publicat în revista Nature, sugerează și potențialele tratamente.

Cercetarea celor cinci tipuri de gene- IFNAR2, TYK2, OAS1, DPP9 şi CCR2- explică, în parte, de ce unele persoane dezvoltă forme grave de COVID-19, în timp ce altele nu sunt afectate. Cel puţin două mecanisme biologice: tipul apărării antivirale înnăscute – importantă în primele faze ale bolii – şi procesele inflamatorii dezvoltate de bolnav au la bază formele grave ale Covid 19.

”La fel ca în cazul septicemiei şi gripei, pentru COVID-19 afectarea plămânilor este provocată de propriul nostru sistem imunitar, nu de virus”, remarcă Kenneth Baillie, cercetător la Universitatea din Edinburgh.

Echipa care a realizat cercetarea consideră că testele clinice trebuie axate pe medicamentele care vizează aceste căi antivirale şi antiinflamatorii specifice.

Aceste descoperiri au oferit indicii asupra tratamentelor care ar putea ajuta pacienții în stare gravă, iar unele medicament,e deja existente, ar putea fi dezvoltate.

După identificarea genelor, echipa de cercetare a putut să estimeze efectul tratamentelor farmacologice la pacienţi, întrucât unele variante genetice răspund unor anumite medicamente într-o manieră similară. S-a observat astfel că o diminuare a activităţii genei TYK2 protejează împotriva infectării cu SARS-CoV-2 şi că medicamente antiinflamatoare din categoria inhibitoarelor JAK produc acest efect.

Acelaşi studiu mai semnalează că o creştere a activităţii genei INFAR2 creează ”probabil” protecţie în faţa noului coronavirus, întrucât ar putea imita efectul tratamentului cu interferon.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Protest al cadrelor sanitare în Piața Victoriei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
XS
SM
MD
LG