Linkuri accesibilitate

Studiu: Coronavirusul circula în Milano încă din septembrie 2019


Un studiu al Institutului Național al Cancerului din Italia arată că virusul SARS-CoV-2 a apărut în orașul Milano cu mult înainte să se fi știut de existența lui. Descoperirile cercetătorilor italieni, publicate de revista științifică Tumori Journal a INT, arată că 11,6% din 959 de voluntari sănătoși înscriși într-un studiu de screening al cancerului pulmonar, între septembrie 2019 și martie 2020, au dezvoltat anticorpi pentru coronavirus cu mult înainte de februarie când a fost raportat primul caz în Italia, arată Reuters.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că noul coronavirus și COVID-19, boala respiratorie pe care o provoacă, erau necunoscute înainte ca focarul să fie raportat pentru prima dată în Wuhan, în centrul Chinei, în decembrie 2019. Noile studii vin să întărească ipoteza că virusul a apărut cu mult timp înainte să fie recunoscut oficial de către autoritățile chineze și s-a răspândit mai rapid în Europa decât primele cazuri documentate la începutul anului.

Un alt test specific pentru anticorpi SARS-CoV-2 a fost efectuat de Universitatea din Siena pentru aceeași cercetare intitulată „Depistarea neașteptată a anticorpilor SARS-CoV-2 în perioada pre-pandemică în Italia”.

Testul a arătat că patru cazuri care datează din prima săptămână a lunii octombrie au fost, de asemenea, pozitive pentru anticorpii care neutralizează virusul, ceea ce înseamnă că s-au infectat în septembrie, a declarat Giovanni Apolone, co-autor al studiului, pentru Reuters.

„Aceasta este principala constatare: persoanele fără simptome nu numai că au fost pozitive după testele serologice, dar au avut și anticorpi capabili să omoare virusul," a spus Apolone.

„Înseamnă că noul coronavirus poate circula mult timp în rândul populației și cu o rată scăzută de letalitate, nu pentru că a dispărea, ci doar pentru a crește din nou”, a adăugat el.

Cercetătorii italieni au declarat pentru Reuters în martie că au raportat un număr mai mare decât de obicei de cazuri de pneumonie severă și gripă în Lombardia în ultimul trimestru al anului 2019, semn că noul coronavirus ar fi putut circula mai devreme decât se credea anterior.

Primele cazuri suspecte de coronavirus au fost notificate către OMS pe 31 decembrie 2019, la câteva săptămâni după apariția de cazuri simptomatice în primul focar cunoscut, cel din orașul Wuhan unde se crede că a apărut virusul.

XS
SM
MD
LG