Linkuri accesibilitate

Studiu | O posibilă legătură între vaccinul Pfizer și cazurile de miocardită la tineri


În Israel au fost înregistrate 275 de cazuri de miocardită, în principal la bărbații tineri care au primit vaccinul Pfizer.
În Israel au fost înregistrate 275 de cazuri de miocardită, în principal la bărbații tineri care au primit vaccinul Pfizer.

Autoritățile sanitare din Israel susțin că au constat că un număr mic de tineri cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani au suferit de inflamație cardiacă după vaccinarea cu Pfizer.

Ministerul Sănătății din Israel a arătat marți că a constatat că inflamația cardiacă, sau miocardita, a fost observată în urma unui studiu efectuat în perioada decembrie 2020 și mai 2021, perioadă în care au fost vaccinate 5 milioane de persoane, potrivit Reuters.

În toată această perioadă au fost înregistrate 275 de cazuri de miocardită în principal la bărbații tineri care au primit vaccinul Pfizer. Autoritățile din Israel spun că este probabil să existe o legătură între vaccinare și această afecțiune.

Studiul condus de trei echipe de experți arată că majoritatea pacienților care au suferit inflamații cardiace au petrecut un număr mediu de patru zile în spital, iar 95% din cazuri au fost clasificate drept ușoare. Experții care au condus cercetarea arată că „există o legătură probabilă între administrarea celei de-a doua doze de vaccin și apariția miocarditei la bărbații cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani”.

Conform concluziilor studiului, o astfel de legătură a fost observată mai mult în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 16 și 19 ani decât în alte grupe de vârstă.

De cealaltă parte, compania Pfizer a spus că nu a observat o rată mai mare a afecțiunii, cunoscută sub numele de miocardită, decât s-ar aștepta în mod normal în populația generală.

Reprezentanții de la Pfizer au declarat că țin cont de observațiile experților din Israel privind apariția miocarditei, dar până acum nu a fost stabilită nicio legătură cauzală cu vaccinul COVID.

În acest context, Israelul a renunțat să mai vaccineze copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

În literatura de specialitate, miocardita este inflamația mușchiului inimii -miocardul - și poate afecta atât funcția contractilă a inimii, funcția de pompă, cât și funcția electrică, ducând la tulburări de ritm, sau, în situații grave, la moarte subită.

Miocardita poate fi cauzată de o infecție virală, dar poate apărea și ca o reacție adversă la un medicament. Simptomele cele mai frecvente ale miocarditei sunt durerea toracică, starea de oboseală, dispneea sau palpitațiile.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG