Linkuri accesibilitate

Studiu: Pacienții vindecați de Covid-19 rămân cu leziuni pulmonare de lungă durată


Noi studii arată că pacienții care au fost vindecați de Covid-19 rămân cu afecțiuni pulmonare, probleme în respirație și tuse săptămâni după ce au fost externați, scrie The Guardian.

Efectele de lungă durată și persistente ale coronavirusului asupra sănătății este o temă îngrijorătoare. Ele au fost întâlnite și în cazul unor pacienți cu simptome ușoare. Mulți dintre foștii pacienți s-au plâns de persistența simptome și la săptămâni sau luni după ce au ieșit din spital.

Acum, cercetătorii din Austria au publica rezultatele preliminare ale unui studiu care a urmărit recuperarea unor pacienți care au fost spitalizați cu condiții severe ale bolii.

Rezultatele arată că, la șase săptămâni după ce au fost externați, 88% dintre pacienți încă arată semne ale afecțiunii pulmonare pe radiografii, precum aspectul de cioburi de sticlă. De asemenea, 47% arată că au trecut prin episoade cu dificultăți de respirație. După 12 săptămâni, procentele scad la 56% și 39%.

Studiul arată că deși recuperarea după infectare este un proces de lungă durată, boală nu generează o creștere a afecțiunii plămânului în timp.

În realizarea studiului, cercetătorii au urmărit evoluții a 86 de persoane infectate cu coronavirus, dintre care 18 au fost internate la terapie intensivă.

XS
SM
MD
LG