Linkuri accesibilitate

SUA și Irak: E necesară prezența americană în Orientul Mijlociu


Președintele Donald Trump și omologul irakian, Barham Salih, s-au întâlnit în Elveția
Președintele Donald Trump și omologul irakian, Barham Salih, s-au întâlnit în Elveția

Președintele american Donald Trump și omologul irakian. Barham Salih. au convenit că este necesar ca militarii americani să își păstreze prezența în zona Orientului Mijlociu, la o întâlnire pe care au avut-o în Elveția.

Cei doi lideri au convenit asupra importanței continuării parteneriatului economic și de securitate dintre Statele Unite și Irak", potrivit unei comunicări a Casei Albe, din 22 ianuarie.

Donald Trump și Barham Salih s-au întâlnit în marja Forumului Economic Mondial de la Davos și este prima lor întrevedere de când Statele Unite l-au ucis pe generanul iranian Qassem Soleimani, la Bagdad, și după ce Parlamentul irakian a votat, pe 5 ianuarie, o rezoluţie prin care cere guvernului de la Bagdad să pună capăt prezenţei trupelor străine în Irak şi să ia măsuri pentru ca aceste trupe să nu mai folosească în nicio circumstanţă teritoriul, apele şi spaţiul aerian ale Irakului.

"Președintele Trump a reafirmat angajamentul neclintit al Statelor Unite pentru un Irak suveran, stabil și prosper", a precizat sursa citată după întâlnirea Trump-Salih.

Înainte de întâlnire, Salih a spus că Washingtonul și Bagdadul „au avut o relație de durată”, iar Statele Unite au fost un partener pentru Irak și în războiul împotriva Statului Islamic.

Împărtășim aceeași misiune pentru un Irak stabil, suveran, care este în pace cu sine și în pace cu vecinii săi”, a spus Barham Salih, potrivit declarației publicate de Casa Albă.

Întrebat care este planul de a scoate trupele americane din Irak, Președintele Trump a spus că, în prezent, acestea au ajuns „la un număr foarte mic”.

Am coborât la 5.000. Deci, am ajuns la un număr foarte scăzut - istoric redus. Și vom vedea ce se întâmplă”, a spus Trump.

XS
SM
MD
LG