Linkuri accesibilitate

SUA au cerut Chinei să închidă consulatul de la Houston. China: „Escaladare fără precedent”


Consulatul chinez din Houston, SUA
Consulatul chinez din Houston, SUA

Statele Unite i-au transmis Chinei să își închidă consulatul de la Houston, într-o escaladare dramatică a legăturilor dintre cele mai mari două economii ale lumii, iar o sursă a declarat pentru Reuters că Beijingul are în vedere închiderea consulatului american din Wuhan.

Washingtonul a cerut brusc închiderea consulatului de la Houston marți, a declarat ministrul de externe al Chinei, care a numit mișcarea o „escaladare fără precedent”.

Autorul unui comunicat oficial de presă chinez a declarat că China a primit termen 72 de ore ca să elibereze consulatul.

Departamentul de Stat a confirmat decizia și a spus că mutarea a fost făcută „pentru a proteja proprietatea intelectuală americană și informațiile private ale americanilor”.

Beijingul a condamnat ordinul și a amenințat cu represalii, dar nu a spus ce măsuri ar putea lua.

Aflat într-o vizită în Danemarca, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, nu a oferit nicio precizare, dar a repetat acuzațiile referitoare la furtul chinez de proprietate intelectuală din SUA și Europa, despre care a spus că costă „sute de mii de locuri de muncă”.

„Președintele Trump a spus suficient - nu vom permite ca acest lucru să se întâmple în continuare", a spus el într-o conferință de presă.

„Avem așteptări clare cu privire la modul în care se va comporta Partidul Comunist Chinez. Și atunci când nu o fac, luăm măsuri pentru a proteja poporul american, pentru a ne proteja securitatea națională și pentru a ne proteja și economia și locurile de muncă”, a spus Pompeo.

Legăturile dintre Statele Unite și China s-au agravat brusc în acest an începând de la coronavirus și echipamentul de telecomunicații al Huawei, până la revendicările teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud și impunerea unei noi legi de securitate asupra fostei colonii britanice din Hong Kong.

Deteriorarea se produce înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, din SUA, în care președintele Donald Trump și rivalul său democratic, Joe Biden, par să concureze cu privire la cine poate să pară mai dur în raport cu China.

Marți seara, presa americană a relatat că la Houston se ardeau documente în consulat. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat că consulatul funcționează normal, refuzând să facă orice comentariu.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a declarat că Statele Unite nu vor tolera „încălcarea suveranității și intimidarea poporului nostru, la fel cum nu am tolerat practicile comerciale neloiale ale Chinei, furtul locurilor de muncă americane și alte comportamente impardonabile.”

XS
SM
MD
LG