Linkuri accesibilitate

SUA acordă Ucrainei ajutoare militare de încă 800 de milioane de dolari. Biden: Putin e criminal de război


Ajutorul militar oferit de președintele american Joe Biden Ucrainei ajunge săptămâna aceasta la un miliard de dolari. Oficialii americani sunt de părere că acesta va include drone militare.
Ajutorul militar oferit de președintele american Joe Biden Ucrainei ajunge săptămâna aceasta la un miliard de dolari. Oficialii americani sunt de părere că acesta va include drone militare.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat, miercuri, un sprijin militar în valoare de 800 de milioane de dolari Ucrainei. Doar în ultima săptămână, ajutorul oferit de Statele Unite Ucrainei a ajuns la un miliard de dolari.

„Lumea e unită în sprijinul nostru pentru Ucraina și în hotărârea noastră de a-l face pe Putin să plătească un preț foarte mare”, a transmis Biden.

Răspunzând unei întrebări, președintele Statelor Unite, Joe Biden, l-a numit, miercuri, pentru prima dată în mod public pe Vladimir Putin drept „criminal de război”.

Purtătorul de Cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, a transmis că remarca lui Biden „vorbește de la sine”, în timpul unei conferințe de presă imediat după afirmația făcută de președintele Americii.

Kremlinul a calificat, potrivit agenției de presă TASS, afirmația președintelui american drept „de neiertat”, scrie BBC.

În privința sprijinului pentru Ucraina, Joe Biden a declarat: „America este liderul acestui efort, împreună cu aliații și partenerii noștri, oferind astăzi un nivel enorm de securitate și asistență umanitară, și vom continua să facem mai mult în zilele și săptămânile următoare”.

Sprijinul militar va include 800 de sisteme antiaeriene și 2.000 de rachete antitanc, precum și multe dintre armele defensive pe care SUA le-au furnizat deja Ucrainei, printre care și rachete Javelin, au declarat mai mulți oficiali americani ce cunosc detaliile planului de ajutor. Potrivit acestora, Joe Biden va trimit de asemenea, drone de luptă americane - cerute în mod specific de Volodimir Zelenski în lupta împotriva Rusiei.

În urmă cu aproape o săptămână, imaginile de la bordul unei drone ucrainene au surprins momentul când o coloană de tancuri a fost atacată cu rachete.

Statele Unite nu vor oferi, însă, avioane de luptă Ucrainei, pe care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, le-a cerut în mod repetat, susținând că sunt necesare în războiul din țara sa.

Miercuri, Zelenski s-a adresat membrilor congresmeni din America. Acesta i-a îndemnat pe politicieni să-și amintească de atacul de la Pearl Harbor și de atacurile de la 11 septembrie pentru a-i face să înțeleagă momentul istoric critic în care Ucraina se regăsește.

„Chiar acum se decide destinul țării noastre”, a transmis Zelenski congresmenilor SUA.

Acesta și-a arătat recunoștința pentru ajutorul oferit Ucrainei, dar a insistat că Occidentul trebuie să ofere mai mult sprijin Ucrainei, printre care mai multe sancțiuni împotriva Rusiei și închiderea cerului de deasupra Ucrainei (lucru respins de către NATO, întrucât i-ar pune în conflict direct cu Rusia).

De la începutul invaziei, Statele Unite au impus sancțiuni asupra a zeci de oficiali de rang înalt din Rusia și oligarhi, alături de familiile acestora. Joe Biden a semnat, de asemenea, un decret prin care îl sancționează pe omologul său rus, Vladimir Putin. Sancțiunile împotriva lui Putin au fost luate în tandem cu Uniunea Europeană și NATO.

Cu puțin timp înainte de conferința de presă și anunțul dat de Biden, secretarul de stat american, Antony Blinken, a afirmat că Ucraina va supraviețui existenței președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

„În primul rând, va exista o Ucraină, o Ucraină independentă, mult mai mult timp decât va exista Vladimir Putin”, a declarat oficialul SUA de rang înalt.

„Într-un fel sau altul, Ucraina va fi acolo și la un moment dat Putin nu va mai fi”, a completat Blinken.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG