Linkuri accesibilitate

SUA anunță un nou ajutor militar de 250 de milioane de dolari pentru Ucraina


Un militar ucrainean încarcă muniție pentru mitraliera unui tanc, în apropierea liniei de front din regiunea Zaporojie, 29 martie 2023.

Statele Unite au anunțat marți un nou pachet de asistență militară în sprijinul Ucrainei, care include muniții suplimentare de apărare antiaeriană și de artilerie, echipamente de deminare și vehicule medicale.

Cel mai recent pachet include echipamente suplimentare de deminare, rachete pentru apărarea aeriană, muniție pentru artilerie și sisteme HIMARS (High Mobility Artillery Rocket) și peste trei milioane de cartușe pentru arme de calibru mic, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

„Statele Unite și aliații și partenerii noștri vor rămâne uniți cu Ucraina, atât timp cât va fi nevoie”, a spus Blinken, conform agenției Reuters.

Echipamentul este finanțat prin intermediul unor fonduri aprobate anterior de Congres.

Până acum, un ajutor militar american în valoare totală de peste 43 de miliarde de dolari a fost acordat Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022.

La începutul acestei luni, președintele Joe Biden a cerut Congresului să aprobe o asistență suplimentară de 24 de miliarde de dolari.

Atât democrații, cât și republicanii din Congres au sprijinit ajutorul pentru Ucraina, dar unii republicani și-au exprimat intenția de a reduce asistența.

Trupele ucrainene au început o contraofensivă în est și sud la începutul lunii iunie, dar au progresat lent prin câmpurile minate și tranșeele rusești care le blochează înaintarea spre sud.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG