Linkuri accesibilitate

SUA amenință Rusia cu sancțiuni. Avertisment pentru Iran și China


Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit despre principale amenințări globale ale Statelor Unite
Secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit despre principale amenințări globale ale Statelor Unite

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat că administrația Biden ia în considerare sancțiuni împotriva Rusiei, pentru represiunea violentă asupra protestatarilor care au condamnat arestarea lui Alexei Navalnîi.

De asemenea, el a condamnat China pentru acțiunile „flagrante" pentru suprimarea democrației din Hong Kong, eforturile Iranului de a dezvoltat armament nuclear prin încălcarea termenilor din acordul încheiat în 2015 cu marile puteri.

Într-un interviu acordat luni, noul șef al diplomație americane a arătat că este „profund îngrijorat de represiunea violentă" în desfășurare în Rusia.

Declarația vine după ce Ministerul de Externe de la Moscova a susținut că Washingtonul este în spatele protestelor, acuzând o „intervenție gravă în afacerile Rusiei”.

„Guvernul rus face o mare greșeală dacă crede că este despre noi", a spus secretarul de stat Blinken, în interviul acordat NBC News.

„Este despre ei. Este despre guvernul rus. Este despre frustrarea pe care o are poporul rus în fața corupției și autocrației. Trebuie să privească înăuntru, nu în exterior".

Blinken nu a precizat sancțiuni specifice ce pot fi impuse Moscovei. El a spus că a pregătește un răspuns pentru acțiunile împotriva opozantului Alexei Navalnîi, precum și pentru interferențele electorale ale Rusiei din 2020, atacuri cibernetice asupra instituțiilor americane sau presupuse recompense oferite pentru uciderea soldaților americani din Afganistan.

Cât privește Iranul, Blinken a avertizat că este „o chestiune de săptămâni" până Teheranul va putea produce o armă nucleară dacă se continuă încălcarea prevederilor din acordul nuclear încheiat în 2015,

Statele Unite sunt dispuse să revină la respectarea acordului nuclear din 2015 dacă Iranul va face același lucru și apoi va colabora cu Aliații și partenerii SUA în legătură cu un acord „mai lung și mai puternic”, inclusiv pe alte probleme, a arătat Antony Blinken.

El a subliniat că eliberarea cetățenilor americani reținuți în Iran, care nu făcea parte din negocierile anterioare, este o condiție obligatorie pentru extinderea acordului nuclear.

XS
SM
MD
LG