Linkuri accesibilitate

SUA anulează statutul special al provinciei Hong Kong. Reacția Chinei


Conferință de presă a președintelui american Donald Trump în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă
Conferință de presă a președintelui american Donald Trump în Grădina Trandafirilor de la Casa Albă

UPDATE - Ministerul de Externe de la Beijing a catalogat decizia SUA privind statutul Hong Kong-ului drept "o ingerinţă grosolană" în afacerile interne ale Chinei.

„Tentativa SUA de a obstrucţiona implementarea legii privind siguranţa naţională în Hong Kong nu va reuşi niciodată. Îndemnăm partea americană să îşi corecteze greşelile, să se abţină de la aplicarea acestei ordonanţe şi să înceteze ingerinţele în afacerile interne ale Chinei. China va riposta cu fermitate dacă SUA continuă aceste acţiuni", a avertizat Ministerul de Externe de la Beijing.

Președintele SUA, Donald Trump, a semnat un ordin prin care pune capăt tratametului preferențial acordat până acum pentru Hong Kong după ce China a adoptat noua lege a siguranței naționale, considerată o acţiune a Beijingului de intensificare a controlului politic asupra provinciei autonome.

Hong Kong va fi tratat ca restul Chinei în ceea ce privește schimburile comerciale – „fără privilegii, fără tratament economic special și fără export de tehnologii”, a anunțat președintele american, citat de BBC.

Președintele SUA a luat decizia după ce China a adoptat noua lege a siguranței naționale, pentru a impune sancțiuni autorităților chineze care încalcă drepturile și libertățile rezidenților din Hong Kong.

Statutul special al Hong Kong a fost negociat între China și Regatul Unit, pe vremea când Hong Kong avea încă statut de teritoriu britanic.

Suveranitatea a fost cedată Chinei în 1997, după expirarea unei convenții semnate la sfârșitul secolului al XIX-lea, prin care Imperiul Qing ceda Hong Kong pentru 99 de ani Regatului Unit.

„Această lege dă administrației mele noi instrumente puternice pentru a-i trage la răspundere pe cei responsabili de lichidarea libertății Hong Kong-ului”, a adăugat președintele american.

XS
SM
MD
LG