Linkuri accesibilitate

SUA anunță „interdicția Khashoggi” pentru 76 de persoane din Arabia Saudită


Disidentul saudit Jamal Khashoggi
Disidentul saudit Jamal Khashoggi

Statele Unite au interzis vineri 76 de persoane din Arabia Saudită, spunând că nu vor tolera persoanele care amenință sau agresează activiști, disidenți și jurnaliști în numele guvernelor străine, a declarat secretarul de stat Antony Blinken, transmite Reuters.

Blinken a anunțat „Interdicția Khashoggi” după ce Departamentul de Stat al SUA a publicat raportul de informații care arată legătura dintre guvernul saudit și asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018. Interdicția vizează o politică de restricționare a vizelor „pentru persoanele care, acționând în numele unui guvern străin, se crede că au fost implicate direct în activități serioase, extrateritoriale de contradisidență”.

Acțiunile președintelui SUA Joe Biden din primele săptămâni ale administrației sale par să confirme promisiunile din campania electorală. Biden a promis o reașezare a legăturilor SUA cu saudiții după ce predecesorul său, Donald Trump, a fost acuzat că a fost prea îngăduitor cu aliatul său arab, important producător de petrol, în privința încălcării drepturilor omului.

Un înalt oficial al administrației Biden, care a vorbit pentru Reuters sub protecția anonimatului, a spus că se intenționează crearea unui nou punct de lansare a legăturilor cu regatul, fără a rupe o relație de bază în Orientul Mijlociu. Relațiile au fost puternic tensionate ani de zile între cele două țări din cauza războiului din Yemen și de uciderea, din interiorul unui consulat saudit, a lui Khashoggi, rezident american de origine saudită, editorialist al Washington Post, foarte critic cu politicile prințului moștenitor saudit.

Important, deciziile par să fie menite să păstreze o relație de lucru cu prințul moștenitor, liderul de facto al regatului, chiar dacă serviciile secrete americane au concluzionat că acesta a aprobat operațiunea de capturare sau ucidere a lui Khashoggi.

„Scopul este o recalibrare (în legături) - nu o ruptură. Acest lucru se datorează intereselor importante pe care le împărtășim ”, a spus înaltul oficial american.

Jurnalistul saudit în vârstă de 59 de ani a fost adus la consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018 și ucis de o echipă de agenți care au legături cu prințul moștenitor. Aceștia i-au dezmembrat apoi trupul iar rămășițele jurnalistului nu au fost găsite niciodată.

Departamentul Trezoreriei SUA a aplicat sancțiuni fostului șef adjunct al serviciului de informații saudit, Ahmed al-Asiri, și a anunțat sancțiuni asupra forței de intervenție rapidă a Gărzii Regale Saudite (RIF), care a fost evidențiată în raportul de informații american desclasificat pentru rolul său în uciderea lui Khashoggi.

După ce iniţial a negat asasinatul, guvernul saudit a declarat că jurnalistul a fost ucis din greşeală și că echipa care a făcut-o a lucrat pe cont propriu, prinţul moştenitor nefiind implicat.

Opt bărbaţi au fost condamnaţi într-un proces pe care observatorii internaţionali l-au numit o farsă. Cinci dintre ei au primit pedeapsa cu moartea. Sentinţele au fost comutate la 20 de ani de închisoare după ce, aparent, au fost iertaţi de rudele lui Khashoggi.

Agnes Callamard, care a anchetat cazul pentru Naţiunile Unite, a acuzat Arabia Saudită de „execuţie deliberată şi premeditată, un asasinat extrajudiciar pentru care statul Arabia Saudită este responsabil sub legea internaţională a drepturilor omului”.

În ciuda raportului pe care i l-a prezentat de CIA în 2018, Donald Trump nu a renunțat la relația sa de prietenie cu Arabia Saudită şi cu prinţul bin Salman în particular, ba s-a și lăusat în interviuri acordate jurnalistului Bob Woodward că l-a protejat pe prinţul moştenitor de controlul Congresului.

Arabia Saudită a condamnat cinci persoane la 20 de ani de închisoare pentru asasinarea, în Turcia, a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, înlocuind astfel condamnările la moarte.

Arabia aplică legile islamice de bază, care permit comutarea pedepsei cu moartea dacă familia victimei unei crime i-a iertat pe ucigași sau a acceptat o plată, cunoscută sub denumirea de „diya" în arabă.

Sentințele au fost comutate după ce fiii lui Khashoggi au spus că îi iartă pe ucigașii tatălui lor.

Alte trei persoane au fost, de asemenea, condamnate în acest caz, la pedepse între șapte și zece ani de închisoare.

Turcia susține că Khashoggi a fost ucis de o echipă saudită, iar trupul său a fost dezmembrat după ce a intrat în consulat pentru a obține documentele necesare pentru căsătoria cu Hatice Cengiz, care-l aștepta în fața ambasadei.

Arabia Saudită a spus în repetate rânduri că moartea editorialistului de la Washington Post a fost o „operațiune necinstită” și a negat faptul că puternicul prinț moștenitor Mohammed bin Salman, considerat pe scară largă drept conducătorul de facto al regatului, ar fi fost implicat.

Khashoggi, cândva un apropiat al familiei regale, a devenit un critic vocal al lui Mohammed.

Rămășițele sale nu au fost găsite niciodată.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG