Linkuri accesibilitate

SUA anunță noi sancțiuni împotriva Teheranului după ce președintele iranian a depus jurământul


Subsecretarul american al Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian Nelson, a declarat că „proliferarea nesăbuită de către Iran a rachetelor sale balistice și a UAV-urilor riscă o instabilitate suplimentară și pune în pericol viețile civile”.
Subsecretarul american al Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian Nelson, a declarat că „proliferarea nesăbuită de către Iran a rachetelor sale balistice și a UAV-urilor riscă o instabilitate suplimentară și pune în pericol viețile civile”.

Departamentul de Trezorerie al SUA a anunțat pe 30 iulie sancțiuni împotriva persoanelor și entităților care au ajutat dezvoltarea și achiziționarea de rachete balistice iraniene prin Ministerul Apărării și Logistica Forțelor Armate din Teheran.

Cele cinci persoane și șapte entități au sediul în Iran, China și Hong Kong.

Biroul pentru Controlul Activelor Străine al Departamentului Trezoreriei a declarat într-un comunicat de presă că cei sancționați și-au achiziționat „diverse componente, inclusiv accelerometre și giroscoape, care servesc drept intrări cheie pentru programul Iranului de rachete balistice și vehicule aeriene fără pilot (UAV)”.

Departamentul de Trezorerie a susținut că una din companiile iraniene sancționate - Electro Optic Sairan Industries Company - a contribuit și la dezvoltarea UAV-urilor din seria Shahed de către Shahed Aviation Industries Research Center, despre care Trezoreria a spus că „sunt folosite de forțele ruse în Ucraina”.

Statele Unite au desemnat Ministerul iranian al Apărării și Logistica Forțelor Armate în 2007, invocând arme de distrugere în masă și livrarea acestora, potrivit comunicatului de presă. Ministerul este conectat la programul de rachete balistice al Iranului.

„Proliferarea nesăbuită de către Iran a rachetelor sale balistice și a UAV-urilor riscă o instabilitate suplimentară și pune în pericol viețile civile”, a declarat subsecretarul Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian Nelson. „Statele Unite vor continua să impună costuri celor care facilitează capacitatea Iranului de a produce aceste arme mortale”.

Anunțul a venit în aceeași zi cu depunerea jurământului președintelui iranian Masud Pezeshkian, un reformist moderat și fost chirurg cardiac, care a câștigat alegerile anticipate după moartea președintelui de linie dură Ebrahim Raisi în mai.

Blinken a afirmat „hotărât” că, conform politicii SUA, Iranului nu trebuie să i se permită să obțină o armă nucleară și a spus că SUA „maximizează presiunea asupra Iranului în general”, inclusiv prin peste 600 de sancțiuni asupra oamenilor și entităților iraniene.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG