Linkuri accesibilitate

SUA aprobă trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Ţările de Jos în Ucraina


Washingtonul a transmis Danemarcei şi Ţărilor de Jos asigurări oficiale că Statele Unite vor accelera aprobarea cererilor de transfer a unor avioane F-16 pentru antrenamentul soldaților Ucraineni

Statele Unite aprobă trimiterea unor avioane de luptă F-16 din Danemarca şi Ţările de Jos în Ucraina pentru a o ajuta să se apere de invadatorii ruşi de îndată ce se finalizează instruirea piloţilor, a declarat joi un oficial american, informează Reuters.

Ucraina a solicitat cu insistenţă avioane de luptă F-16 fabricate în SUA pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a Rusiei.

Washingtonul a transmis Danemarcei şi Ţărilor de Jos asigurări oficiale că Statele Unite vor accelera aprobarea cererilor de transfer a unor avioane F-16 pentru ca acestea să ajungă în Ucraina când piloţii vor fi antrenaţi, a spus oficialul.

Danemarca şi Ţările de Jos au cerut recent aceste asigurări deoarece SUA trebuie să aprobe transferul avioanelor militare de la aliaţii săi în Ucraina.

O coaliţie formată din 11 ţări urma să înceapă pregătirea piloţilor ucraineni pentru a pilota avioanele de luptă F-16 luna aceasta în Danemarca. Ministrul interimar al Apărării din Danemarca, Troels Poulsen, a declarat în iulie că ţara speră să vadă „rezultate” ale antrenamentelor la începutul anului 2024.

Secretarul de stat american Antony Blinken a trimis scrisori omologilor săi danez şi olandez asigurându-i că cererile vor fi aprobate, a spus oficialul american. „Rămâne esenţial ca Ucraina să fie capabilă să se apere împotriva agresiunii ruse în curs şi a încălcării suveranităţii sale”, a scris Blinken. El a adăugat că aprobarea cererilor va permite Ucrainei să profite din plin de noile sale capacităţi de îndată ce primul set de piloţi îşi încheie pregătirea.

Preşedintele american Joe Biden a aprobat programele de instruire pentru piloţii ucraineni pe avioanele F-16 în luna mai. Pe lângă pregătirea prevăzută să se desfăşoare în Danemarca, urma să fie înfiinţat un centru de formare în România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG