Linkuri accesibilitate

SUA au anulat peste 1.000 de vize pentru cetățeni chinezi considerați risc de securitate


Statele Unite a revocat peste 1.000 de vize ale unor cetățeni chinezi prin intermediul unei proclamații prezidențiale din 29 mai care permite suspendarea intrării în țară a unor studenți sau cercetători chinezi considerați un risc de securitate, a anunțat un reprezentant al Departamentului de Stat.

Șeful în exercițiu al Departamentului pentru Securitate Națională, Chad Wolf, a afirmat anterior că Washingtonul blochează „pentru anumiți studenți chinezi și cercetători cu conexiuni cu Strategia naţională a Chinei de fuziune a aplicaţiilor militar-civile pentru a preveni furtul apropierea de cercetări sensibile".

Chad Wolf a repetat acuzațiile SUA privind implicarea în practici comerciale incorecte și spionaj a Chinei, inclusiv încercări de a fura cercetările privind coronavirusul și de abuzarea a vizelor de studenți pentru a exploata mediul universitar american.

Wolf a mai transmis că Statele Unite „vor preveni intrarea pe piața ei a produselor obținute prin muncă forțată și solicită Chinei să respecte demnitate fiecărei persoane", într-o aparentă aluzie la situația uigurilor și a altor comunități musulmane din Xinjiang.

Departamentul de Stat a precizat că revocarea vizelor se face în baza decretului prezidențial emis de Donald Trump în 29 mai ca parte acțiunilor luate de SUA împotriva acțiunilor Chinei de a compromite democrația din Hong Kong.

Aproximativ 360.000 de cetățeni chinezi studiază anual în Statele Unite, deși pandemia de coronavirus a afectat anul acesta semnificativ revenirea lor în campusurile universitare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG