Linkuri accesibilitate

SUA au părăsit oficial Acordul de la Paris privind schimbările climatice


Acordul de la Paris are ca scop limitarea efectelor care duc la schimbări climatice
Acordul de la Paris are ca scop limitarea efectelor care duc la schimbări climatice

Statele Unite au părăsit marți oficial Acordul de la Paris menit să protejeze planeta de impactul schimbărilor climatice, devenind astfel prima țară care părăsește acordul global.

Președintele Donald Trump a anunțat ieșirea Statelor Unite din acord din iunie 2017, dar reglementările Organizației Națiunilor Unite au făcut ca decizia să producă efecte abia la o zi după alegerile americane.

„Ca urmare a termenilor înțelegerii, părăsirea acordului produce efecte la un an după trimiterea notificării. Astăzi - 4 noiembrie 2020 - Statele Unite nu mai este parte a Acordului de la Paris", a transmis un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat american.

Statele Unite poate reintra în acord în viitor, dacă un președinte american decide acest lucru.

Acordul de la Paris, semnat de aproape toate statele lumii în 2015, are ca scop să țină creșterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius în acest secol și să întreprindă eforturi pentru a limita creșterea la 1,5 grade Celsius.

Prin regulile acordului, statele se obligată să își consolideze angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la fiecare cinci ani.

Donald Trump a susținut că acordul „va pedepsi poporul american în timp ce îmbogățește poluatorii străini”.

XS
SM
MD
LG