Linkuri accesibilitate

SUA avertizează Rusia să nu acționeze „nesăbuit” în Ucraina


Secretarul de stat american Antony Blinken avertizează Rusia să nu acționeze „nesăbuit” în Ucraina

SUA au avertizat Rusia, după ce aceasta a masat trupe la granița cu Ucraina, cu privire la consecințele pe care și le asumă, dacă „acționează nesăbuit sau agresiv”.

„Președintele Biden a fost foarte clar în această privință”, a declarat duminică secretarul de stat Antony Blinken pentru NBC.

„Dacă Rusia acționează nesăbuit sau agresiv, vor exista costuri, vor exista consecințe”.

Luptele s-au intensificat între trupele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși din estul țării în ultimele săptămâni, iar Rusia mută trupe lângă granițele Ucrainei și în Crimeea ocupată de ruși.

Kremlinul a respins toate apelurile făcute de Occident de a-și retrage trupele, negând că ar fi o amenințare și susținând în același timp că mișcările militare din Rusia sunt o problemă suverană, internă.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pe 11 aprilie că „nimeni nu intenționează să meargă spre război”, dar a adăugat că Moscova „nu va rămâne indiferentă” față de soarta vorbitorilor de limbă rusă care locuiesc în estul Ucrainei.

Anterior, ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că Londra și Washingtonul „se opun ferm campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei” și i-a cerut Rusiei să clarifice situația.

Declarația lui Raab vine la o zi după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a informat pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan despre situație.

După discuțiile de la Istanbul, Erdogan a numit evoluțiile recente „îngrijorătoare” și a spus că speră că conflictul va fi rezolvat pașnic prin dialog și cu respectarea integrității teritoriale a Ucrainei.

„Credem că actuala criză poate fi rezolvată cu mijloace pașnice și diplomatice pe baza integrității Ucrainei și a dreptului internațional", a spus Erdogan.

Zelenski, care a vizitat trupele ucrainene din regiunea Donbas pe 8 aprilie, a declarat că Kievul și Ankara împărtășesc aceeași opinie cu privire la amenințările din regiunea Mării Negre și la răspunsul care trebuie dat acestor amenințări.

Secretarul de stat al SUA, Blinken, i-a consultat pe miniștrii de externe german și francez pe 9 aprilie cu privire la necesitatea ca Rusia să înceteze mișcările de trupe în Peninsula ocupată din Crimeea și în apropierea frontierelor de est ale Ucrainei.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, trimitând trupe și organizând un referendum denunțat ca ilegitim de cel puțin 100 de țări.

De atunci, dovezile copleșitoare sugerează că Rusia a continuat să acorde ajutor diplomatic și militar separatistilor înarmați care luptă în regiunea Donbas.

Conflictul a ucis peste 13.000 de oameni și a strămutat peste 1 milion din aprilie 2014.

XS
SM
MD
LG