Linkuri accesibilitate

Republicanul Mike Johnson, ales preşedinte al Camerei Reprezentanţilor


 Alegerea lui Mike Johnson, reprezentant al Louisianei, de 51 de ani, pune capăt unei perioade de instabilitate care a paralizat activitatea în Congresul Statelor Unite.
Alegerea lui Mike Johnson, reprezentant al Louisianei, de 51 de ani, pune capăt unei perioade de instabilitate care a paralizat activitatea în Congresul Statelor Unite.

Republicanii l-au ales miercuri la conducerea Camerei Reprezentanţilor pe Mike Johnson, un susținător al fostului președinte Donald Trump.

Alegerea lui Mike Johnson, reprezentant al Louisianei, pune capăt unei perioade de instabilitate care a paralizat activitatea în Congresul Statelor Unite.

El a obţinut 220 de voturi, iar contracandidatul său, democratul Hakeem Jeffries, a obținut 209 voturi. Votul de partid l-a ridicat pe Johnson într-un scaun rămas vacant de când Kevin McCarthy a fost înlăturat pe 3 octombrie de un mic grup de republicani din linia dură, supărați pentru un acord cu democrații care a evitat o închiderea parțială a guvernului, scrie Reuters.

În săptămânile care au urmat, republicanii - care controlează Camera - au respins trei posibili înlocuitori înainte de a se decide asupra lui Johnson, un avocat din Louisiana de 51 de ani susținut de fostul președinte Donald Trump.

„Vom restabili încrederea în acest organism. Vom promova o agendă de politică conservatoare cuprinzătoare, vom combate politicile dăunătoare ale Administrației Biden și vom sprijini aliații noștri din străinătate”, a declarat Johnson la scurt timp după vot.

Conservatorul Mike Johnson a susţinut tentativele juridice ale lui Donald Trump de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020.

El este cunoscut ca autor al unui recurs nereușit din partea a 126 de republicani ai Camerei pentru a determina Curtea Supremă să anuleze rezultatele alegerilor în statele pe care Trump le-a pierdut la alegerile prezidențiale din 2020.

Republicanii de extremă dreaptă îl consideră un susţinător loial al lui Donald Trump, iar republicanii moderaţi îl consideră pragmatic şi echilibrat, capabil să apere valorile conservatoare.

„Este unul dintre cei care se înţelege cu toată lumea şi este respectat”, spune reprezentantul Colorado, republicanul Ken Buck, într-o declarație dată pentru CNN imediat după rezultatul votului.

Opinia republicanului Ken Buck nu este împărtășită și de democrați, care-și amintesc că noul președinte al Camerei Reprezentanților a votat împotriva validării rezultatului alegerilor prezideţiale din 2020.

Mike Johnson este al patrulea republican ales de partidul său, în ultimele 21 de zile, pentru a-l înlocui pe Kevin McCarthy, destuit printr-un vot istoric.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG