Linkuri accesibilitate

SUA avertizează China în caz că va sprijini cu armament Rusia. „Vor exista costuri!”


Un soldat ucrainean, cu o rachetă anti-aeriană Stinger, în timpul unui exercițiu lângă granița cu Belarus.
Un soldat ucrainean, cu o rachetă anti-aeriană Stinger, în timpul unui exercițiu lângă granița cu Belarus.

Eventuala furnizare de armament Rusiei de către China va avea consecințe serioase, avertizează reprezentanți ai SUA.

NATO și aliații săi încearcă să descurajeze un posibil sprijin militar din partea Chinei acordat Moscovei, în invazia din Ucraina, existând temeri că regimul de la Beijing ar putea sprijini Kremlinul cu armament, inclusiv cu drone.

Temerile aliaților occidentali sunt alimentate de ambiția Rusiei de a prelua controlul asupra unor obiective cheie în Estul Ucrainei, în timp ce Kievul pregătește o contra-ofensivă cu ajutorul echipamentelor militare furnizate de statele vestice.

„Beijingul va trebui să decidă cum va proceda, dacă oferă asistență militară - dar dacă merge pe drumul acesta asta va avea costuri reale pentru China”, a spus consilierul de securitate națională al SUA, Jake Sullivan, într-un interviu acordat CNN, transmite Reuters.

Oficialul american a menționat anterior, într-un alt interviu, că Beijingul nu a făcut pași în acordarea de sprijin militar Rusiei, dar nici nu a exclus explicit această posibilitate.

Directorul CIA, William Burns, a declarat la rândul său că China ia în considerare furnizarea de echipament militar; el a precizat pe de altă parte că nu există o decizie a Beijingului în acest sens și nici nu există dovezi ale unor transporturi de armament, scrie agenția de presă.

China a refuzat să condamne invazia rusească în Ucraina, inclusiv în declarația comună a statelor reunite recent la summit-ul G20 din India. Oficialii chinezi au prezentat un plan de încetare a focului în Ucraina, la un an de la declanșarea invaziei, în 24 februarie, privit însă cu scepticism de țările occidentale.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG