Linkuri accesibilitate

SUA: Coronavirusul a dominat dezbaterea propunerilor de vicepreședinte


Statele Unite, Dezbaterea candidaților pentru funcția de vicepreședinte
Statele Unite, Dezbaterea candidaților pentru funcția de vicepreședinte

Vicepreședintele american Mike Pence și contracandidata sa Kamala Harris au abordat un ton civilizat în timp ce au acoperit cu calm o gamă largă de teme de la gestionarea pandemiei de coronavirus și sistemul de sănătate la economie și politică externă, cu ocazia dezbaterii propunerilor de vicepreședinte.

Cei doi au evitat duelurile verbale și întreruperile care au dominat prima dezbatere dintre Donald Trump și Joe Biden.

Dezbaterea a început cu o întrebare despre felul în care administrația Trump a răspuns în fața pandemiei, cu Mike Pence care a apărat felul în care a fost gestionată criza sanitară în timp ce Kamala Harris a lansat mai multe critici.

„Poporul american a asistat la cel mai mare eșec al oricărei administrații prezidențiale din istoria țării noastre", a spus Harris.

Pandemia a luat peste 211.000 de vieți în Statele Unite și a infectat mai mult de 7,5 milioane de persoane. De asemenea a dus la o creștere accentuată a șomerilor ca urmare a închiderii unor companii sau a restricțiilor impuse pentru stoparea răspândirii virusului.

Mike Pence a apărat eforturile administrației Trump în lupta cu boala, amintind de decizia președintelui american de la finalul lunii ianuarie de a restricționa călătorii din China, epicentrul pandemiei, la îndrumarea comunității medicale.

„Vreau ca poporul american să știe că din prima zi președintele Donald Trump a pus sănătatea Americii înainte de toate", a afirmat el.

Trump, care după dezbatere a scris pe Twittter - „Mike Pence a câștigat masiv", încă se recuperează după ce a fost infectat cu coronavirus. Alături de el au mai fost infectați și membri ai administrației, soția sa Melania sau alți oficiali guvernamentali.

El a lansat miercuri un alt mesaj video în care afirmă că se simte bine și a creditat un tratament experimental pentru recuperarea sa.

Vicepreședintele Pence a fost pus sub mare presiune de a ajuta în campania electorală afectată de diagnosticul primit de Trump. Joe Biden conduce la nivel național în majoritatea sondajelor.

Felul în care coronavirus a schimbat viața tuturor a fost extrem de vizibil în timpul dezbaterii, cu cei doi candidați așezați la 3 metri și jumătate unul de altul și sub un panou de plexiglas.

Printre alte subiecte ridicate de Kamala Harris, în afară de pandemia, s-a numărat încercarea lui Donald Trump de a invalida legea sănătății (așa numita Obamacare) și informații că Trump ar fi plătit mai puțin în taxe ca președinte decât majoritatea americanilor.

Ea a criticat și politica externă a administrației, acuzându-l pe Trump că s-a îndepărtat de aliați și s-a apropiat de dictatorii din lume.

Mike Pence a argumentat că Joe Biden va crește taxele americanilor și va duce la pierderi de locuri de muncă prin promovarea legii mediului cunoscută ca Green New Deal, propunere foarte susținută de tabără liberală a Partidului Democrat.

Joe Biden a respins ambele susțineri, iar Kamala Harris a arătat că nu vor fi crescute taxele pentru americanii care câștigă mai puțin de 400.000 de dolari pe an.

În privința politicii externe, Mike Pence a amintit de decizia lui Donald Trump privind ofensiva militară care a destructurat Statul Islamic și a dus la uciderea liderului terorist Abu Bakr al-Baghdadi.

Dar subiectele reveneau de fiecare la pandemie, inclusiv dezvoltarea unui potențial vaccin, cu Kamala Harris care a subliniat că avea încredere doar în oamenii de știință.

„Dacă doctorii ne spun să îl facem, voi fi prima la coadă să îl fac, absolut", a afirmat ea. „Dacă Donald Trump ne spune să îl facem, nu am să îl fac", a continuat ea vorbind de promovarea în trecut de către Trump a unor tratamente nedovedite.

Mike Pence a replicat prin a acuza că „continua subminare a încrederii într-un vaccin este lipsită de judecată".

„Vreau doar să îți să te oprești să faci politică cu viața oamenilor", a transmis vicepreședintele american care a promis un vaccin până la finalul anului.

Dezbaterea propunerilor de vicepreședinți nu atrage în mod normal prea multă atenție într-o campanie electorală, dar vârsta celor doi candidați (74 - Trump, 77 - Biden) pentru funcția supremă a crescut miza și atenția pe Mike Pence și Kamala Harris.

XS
SM
MD
LG