Linkuri accesibilitate

SUA, cursa pentru Senat. Donald Trump, campanie în Georgia


Președintele Donald Trump la mitingul electoral din statul Georgia, 5 decembrie 2020

Președintele american Donald Trump a organizat primul său miting după ce a pierdut alegerile prezidențiale din SUA.

Evenimentul din Georgia are loc înainte de alegerile pentru Senat din ianuarie, care vor decide controlul asupra camerei superioare, arată BBC.

Joe Biden este primul candidat democrat care a câștigat statul la alegerile prezidențiale din 1992.

Trump a refuzat în repetate rânduri să-și recunoască înfrângerea și a lansat numeroase acuzații de fraudă electorală fără să aducă vreo dovadă în sprijinul lor.

Înaintea mitingului, el l-a criticat pe Twitter pe guvernatorul republican al Georgiei, cerându-i să contribuie la răsturnarea scorului lui Biden în stat.

Cu toate acestea, în discursul său de sâmbătă, președintele Donald Trump părea să-și recunoască înfrângerea, susținând că măsurile sale de politică externă ar putea fi anulate în mandatul noului președinte ales democratic. Conform constituției SUA, Biden va prelua funcția pe 20 ianuarie, indiferent dacă Trump admite sau nu înfrângerea.

Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale cu 306 de voturi în colegiul electoral - sistemul pe care SUA îl utilizează pentru a alege un președinte - la 232. Colegiul se va întruni pe 14 decembrie pentru a oficializa rezultatul.

Aflat în Valdosta, Georgia, la primul său miting de după votul din 3 noiembrie, Trump a lansat noi acuzații de fraudă electorală și l-a atacat pe guvernatorul Brian Kemp.

Într-un discurs de aproape două ore, Trump a spus că ar putea câștiga în continuare alegerile. Repetând acuzațiile sale, cu nimic probate până acum, privind fraudarea alegerilor prezidențiale, el a dat asigurări că „vom câștiga în continuare”.

În ciuda euforiei de la eveniment, unii republicani sunt îngrijorați de faptul că acuzațiile continue de fraudă ale președintelui îi vor descuraja pe susținătorii săi să mai voteze la Senat, de teamă că oricum sistemul poate fi fraudat.

Secretarul de stat al Georgiei, republicanul Brad Raffensperger, a declarat miercuri că nu s-au găsit dovezi ale unei fraude pe scară largă care să susțină afirmațiile lui Trump.

Un oficial electoral în stat, Gabriel Sterling, de asemenea republican, l-a îndemnat pe președinte să-și reducă acuzațiile de fraudă, spunând că incită la violențe.

În Georgia au loc în acest moment alegeri separate pentru Senat înaintea alegerilor preliminare din 5 ianuarie.

Senatorul David Perdue, în vârstă de 70 de ani, va concura împotriva lui Jon Ossoff, 33 de ani, un documentarist.

Senatorul Kelly Loeffler, în vârstă de 50 de ani, se confruntă cu Reverendul Raphael Warnock, în vârstă de 51 de ani, pastor senior la o Biserică Baptistă din Atlanta.

Partidul republican al lui Trump are în prezent o slabă majoritate în camera superioară, iar o victorie în turul doi ar permite acestuia să contracareze administrația democratică a președintelui ales Biden.

Democrații controlează deja camera inferioară - Camera Reprezentanților.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG