Linkuri accesibilitate

SUA. Curtea Supremă a decis în favoarea designerului creștin care refuză să își ofere serviciile pentru căsătoriile homosexuale


Lorie Smith, un web designer din Colorado, se află în centrul cazului care pune întrebarea dacă o companie creatoare de conținut are dreptul să refuze servicii pentru căsătoriile între persoane de același sex
Lorie Smith, un web designer din Colorado, se află în centrul cazului care pune întrebarea dacă o companie creatoare de conținut are dreptul să refuze servicii pentru căsătoriile între persoane de același sex

Curtea Supremă a dat vineri dreptate unei femei web designer din Colorado care a declarat că are dreptul de a refuza să ofere servicii pentru căsătoriile între persoane de același sex. Asta în ciuda unei legi a statului care interzice discriminarea împotriva homosexualilor.

Într-un vot de 6 la 3, împărțit ideologic între conservatori și progresiști, instanța a considerat că, potrivit Constituției SUA, statul Colorado nu poate obliga un web designer să creeze pagini care să transmită mesaje cu care autorul nu este de acord, transmite Reuters.

Designerul, Lorie Smith, a spus că ar refuza clienții pornind de la convingerile ei religioase, incompatibile cu oferirea de servicii pentru căsătorii între persoanele de același sex. Ea a adăugat că intenționează să publice un mesaj în care să spună că politica companiei sale este un produs al convingerilor sale religioase.

O lege din Colorado interzice discriminarea împotriva homosexualilor de către companii, precum și declarațiile discriminatoare. Doamna Smith a contestat legea, spunând că i-ar încălcat drepturile la libertatea de exprimare și la libera exercitare a religiei.

Susținătorii lui Lorie Smith afirmă statul nu ar trebui să forțeze artiștii să declare sau să creeze lucruri în contradicție cu convingerile lor.

Oponenții hotărârii declară însă că decizia Curții va afecta legile anti-discriminare și ar permite întreprinderilor creatoare de mesaje și conținut să refuze serviciul persoanelor de culoare sau musulmanilor.

Judecătorii au publicat decizia în cazul lui Lorie Smith a doua zi după ce au luat partea unui alt reclamant creștin evanghelic. În acest caz, instanța susține dreptul angajaților de a obține locuri speciale la locul de muncă unde să își poată practica ritualurile religioase.

Timp de două decenii, Curtea Supremă a extins drepturile persoanelor LGBTQ+, în special acordând cuplurilor de același sex dreptul de a se căsători în 2015.

Chiar dacă a extins drepturile homosexualilor, instanța a avut grijă însă să spună că cei cu opinii religioase diferite trebuie să fie respectați.

Curtea a revenit la această idee în urmă cu cinci ani, când s-a confruntat cu cazul unui brutar creștin care s-a opus proiectării unui tort pentru o nuntă între persoane de același sex.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG