Linkuri accesibilitate

SUA: Curtea Supremă respinge contestația președintelui Trump


Președintele Donald Trump la mitingul electoral din statul Georgia, 5 decembrie 2020.
Președintele Donald Trump la mitingul electoral din statul Georgia, 5 decembrie 2020.

Curtea Supremă a Statelor Unite, unde președintele Donald Trump a numit trei judecători din totalul de nouă, a respins apelul introdus de echipa de campanie a lui Donald Trump pentru a bloca certificarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale în statul-cheie Pennsylvania.

Curtea nu și-a motivat decizia, prima luată în legătură cu încercările președintelui Trump și ale campaniei sale de a răsturna, în justiție, rezultatul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie câștigate de democratul Joe Biden.

Victoria lui Biden urmează să fie certificată de Colegiul Electoral pe 14 decembrie, pe 6 ianuarie, Congresul la rândul său certifică votul electorilor iar pe 20 ianuarie are loc inaugurarea noului președinte american.

Preşedintele Trump refuză în continuare, la peste o lună după alegeri, să-şi recunoască înfrângerea în faţa democratului Joe Biden, prezentându-se ca o victimă a „fraudelor uriaşe" fără să prezinte dovezi convingătoare.

De la alegerile din noiembrie, campania sa a introdus plângeri în mai multe state-cheie, dar aproape toate au fost deja respinse de tribunale.


XS
SM
MD
LG