Linkuri accesibilitate

SUA expulzează diplomați ruși și vizează piața datoriilor suverane | Kremlinul amenință cu represalii


 Președintele Joe Biden în Sala Tratatelor de la Casa Albă/Washington - 14 aprilie 2021
Președintele Joe Biden în Sala Tratatelor de la Casa Albă/Washington - 14 aprilie 2021

SUA au extins sancțiunile împotriva Rusiei ca răspuns la ingerințele electorale și atacurile sale cibernetice, precum și ceea ce Washingtonul a descris ca activități externe „dăunătoare” ale Moscovei.

Președintele SUA, Joe Biden, a emis joi, 15 aprilie, un ordin executiv în baza căruia a expulzat 10 diplomați ruși și a sancționat alte câteva zeci de persoane și de entități rusești, făcând responsabil Kremlinul pentru acțiunile împotriva Statelor Unite și intereselor sale.

Sancțiunile sunt de natură să transmită „un semnal că Statele Unite vor impune costuri într-o manieră strategică și cu impact economic asupra Rusiei dacă își continuă sau își intensifică acțiunile internaționale destabilizante”, a spus Casa Albă.

De asemenea, Trezoreria SUA a impus limite suplimentare pe piața datoriilor rusești, demers care-i va îndepărta pe investitori.

Sancțiunile, pe care Moscova le-a denunțat rapid în timp ce amenința cu represalii, vin pe fondul tensiunilor în creștere dintre Occident și Rusia din cauza mobilizării de trupe rusești la granița cu Ucraina și a condamnării la închisoare a liderului opoziției Alexei Navalnîi, după ce anul trecut a fost otrăvit cu o neurotoxină din categoria Noviciok.

„Comunitatea transatlantică este unită în sprijinirea Ucrainei împotriva provocărilor unilaterale rusești de-a lungul liniei de contact din estul Ucrainei, în Crimeea ocupată și de-a lungul granițelor Ucrainei, precum și de acord asupra necesității ca Rusia să înceteze imediat mobilizarea sa militară și retorica inflamatorie", a spus Casa Albă.

Într-o declarație proprie, secretarul de stat Antony Blinken și-a exprimat îngrijorarea cu privire la soarta lui Navalnîi.

„Rămânem îngrijorați de sănătatea și tratamentul lui Navalnîi în închisoare și solicităm eliberarea necondiționată”, se menționează în declarație.

Sancțiunile SUA vin după ce Biden i-a spus președintelui rus Vladimir Putin la începutul acestei săptămâni, într-o discuție telefonică menită să dezamorseze tensiunile create de mobilizarea de trupe rusești la granița cu Ucraina, că SUA „vor acționa ferm în apărarea intereselor sale naționale” în ceea ce privește ingerințele rusești în alegerile din SUA.

Cât privește direcționarea pieței datoriilor suverane rusești, ordinul executiv al lui Biden interzice instituțiilor financiare americane să participe la piața primară a obligațiunilor exprimate în ruble sau non-ruble emise după 14 iunie. SUA interzice deja investitorilor americani să cumpere datorii în valută ale guvernului rus.

Eliminarea investitorilor americani, în calitate de cumpărători, de pe această piață poate crea un efect teribil care va crește costurile de împrumut ale Rusiei, laolaltă cu fuga de capital și slăbirea monedei naționale. Iar toate acestea vor avea impact atât asupra creșterii economice, cât și a inflației, a explicat un înalt oficial al administrației Biden.

„Pe măsură ce întreprindem aceste acțiuni, dorim, de asemenea, să fie limpede că nu dorim să intrăm într-un ciclu de escaladare. Ne propunem ca aceste răspunsuri să fie proporționale și adaptate activităților specifice din trecut, acțiunilor din trecut pe care le-a întreprins Rusia. Vom căuta o relație stabilă și previzibilă în viitor. Președintele Biden a vorbit cu președintele Putin la începutul acestei săptămâni și i-a transmis personal”, a adăugat oficialul.

Acuzații de piratare informatică

Oficialii americani de informații au arătat anterior cu degetul spre Rusia pentru un atac cibernetic masiv cunoscut sub numele de SolarWinds, care a lovit zone mari din sectoarele public și privat ale SUA anul trecut. Rusia a respins acuzațiile.

Statele Unite au spus clar cine se află în spatele încălcării securității cibernetice care afectează software-ul realizat de compania SolarWinds.

„Astăzi, Statele Unite numesc oficial Serviciul rus de informații externe (SVR), cunoscut și sub numele de APT 29, Cozy Bear și The Dukes, ca autor al campaniei de spionaj cibernetic care a exploatat platforma SolarWinds Orion și alte infrastructuri de informații tehnologice”, a spus Casa Albă.

„Comunitatea de informații din SUA are încredere totală în evaluarea atribuirii SVR.”

Printre cei 10 diplomați expulzați se află și reprezentanți ai serviciilor de informații rusești, a spus Casa Albă.

Pe lângă acest atac cibernetic, un raport al Serviciilor de Informații ale SUA a stabilit luna trecută că Putin „a autorizat, iar o serie de instituții guvernamentale rusești au pus în practică, operațiuni de influențare menite să denigreze candidatura președintelui Biden și Partidul Democrat și să îl sprijine pe fostul președinte, Donald Trump, subminând încrederea publicului în procesul electoral și amplificând divizarea socio-politică din Statele Unite.

Ultimele sancțiuni includ șase companii rusești care susțin activitățile cibernetice ale țării, pe lângă sancțiunile aplicate împotriva a 32 de persoane și entități acuzate că au încercat să intervină în alegerile prezidențiale de anul trecut. Ingerințele rusești nu au avut impact asupra sistemelor electorale din SUA sau asupra numărării voturilor.

„Această acțiune urmărește să perturbe eforturile coordonate ale oficialilor ruși, ale împuterniciților și ale agențiilor de informații care au vrut să delegitimeze pentru a ne delimita procesul electoral. Guvernul SUA va continua să-i urmărească pe cei care se angajează într-o astfel de activitate”, a spus Casa Albă.

De asemenea, informații venite pe canale diplomatice, militare și de informații, arată că Rusia i-a încurajat pe talibani să atace trupele americane și aliate din Afganistan.

Casa Albă nu a confirmat public rapoartele, dar a spus că „siguranța și bunăstarea personalului militar american și a aliaților și partenerilor noștri este o prioritate absolută a Statelor Unite”.

NATO și Uniunea Europeană și-au exprimat solidaritatea față de acțiunea SUA.

„Aliații NATO susțin și se solidarizează cu Statele Unite, după anunțul din 15 aprilie privind acțiunile de răspuns la activitățile destabilizatoare ale Rusiei", se menționează în declarație.

„Uniunea Europeană și statele sale membre își exprimă solidaritatea cu Statele Unite asupra impactului activităților cibernetice rău intenționate, în special operațiunea cibernetică SolarWinds, care, apreciază Statele Unite, a fost condusă de Federația Rusă", a spus șeful diplomației UE, Josep Borrell, într-un comunicat.

Ca reacție la sancțiunile anunțate, ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan, a fost convocat la Ministerul rus de Externe, care i-a transmis că „un răspuns la sancțiuni este inevitabil”.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG