Linkuri accesibilitate

Statele Unite extind restricțiile temporare privind migrația pentru muncă


Donald Trump, la evenimentul de campanie din Tulsa, Okhlahoma

Președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice intrarea în țară a mai multor categorii de muncitori străini, inclusiv cei angajați în industria tehnologică, în condițiile în care Statele Unite se confruntă cu o rată uriașă a șomajului cauzată de pandemia de coronavirus.

Ordinul executiv are efecte până la finalul anului și va produce efecte asupra „cărților verzi" a circa 525.000 de muncitori străini.

„În administrarea sistemului de migrație al națiunii noastre, trebuie să rămânem atenți la impactul pe care îl au muncitorii străini asupra pieței muncii din Statele Unite, în special în actualul context extraordinar de șomaj ridicat și cerere scăzută pentru muncă", a scris Donald Trump în proclamare prezidențială semnată pe 22 iunie.

Ordinul extinde restricțiile impuse în aprilie muncitorilor străini când rata șomajului a explodat pe fondul carantinei impuse de pandemie.

Noul ordin va afecta deținătorii de vize H-1B, acordate pentru muncitori cu înaltă pregătire, dar și deținătorii de H-2B și J-1 - vize acordate pentru muncitorii sezonieri în activități din afara fermelor. Angajații transferați de companii în Statele Unite pe vize L-1 vor fi afectați, de asemenea, până anul viitor.

Există și excepții pentru muncitorii din domeniul prelucrării alimentelor, care reprezintă circa 15% din deținătorii de vize H-2B.

Șomajul în Statele Unite era estimat la 13.3% în luna mai, o creștere de 3.5% față de începutul anului ca urmare a deciziilor statelor de a forța mai multe afaceri să se închidă pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Numărul de americani fără loc de muncă era estimat la 21 milioane de persoane, luna trecută.

Statele au început să ridice restricțiile impuse, dar criza locurilor de muncă este așteptată să continue pentru mai mulți ani.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG