Linkuri accesibilitate

SUA își reiterează apelul pentru eliberarea prizonierilor politici din Belarus


Belarus - Mai mulți lideri ai opoziției care au fost arestați, în timpul unei întâlniri în pușcărie cu Aleksandr Lukașenko
Belarus - Mai mulți lideri ai opoziției care au fost arestați, în timpul unei întâlniri în pușcărie cu Aleksandr Lukașenko

Statele Unite a condamnat ținerea în continuare în stare de detenție a unor prizonieri politici, arătând că peste 100 sunt deținuți în prezent ca urmare a participării la proteste pașnice.

„Acești prizonieri politici au fost supuși la condiții grele de detenție ce le poate pune viața în pericol, inclusiv raportări credibile de tortură", a arătat secretarul de stat american Mike Pompeo.

Prizonierii sunt „printre mii de persoane care au fost supuse la rele tratamente de la începutul represiunii brutale", a completat Pompeo.

Statele Unite a cerut din nou autorităților belaruse „să oprească imediat utilizarea escaladată a violenței asupra protestatarilor pașnici, eliberarea tuturor prizonierilor politici care au fost reținuți și implicarea într-un dialog substanțial cu Consiliul de Coordonare și societatea civilă din Belarus", a adăugat Pompeo.

Comunicatul diplomației americane a venit la o zi după ce un tânăr protestatar a murit, iar raportările de la fața locului spun că a fost bătut de forțele de ordine.

„Condoleanțele mele către familia lui Raman Bandarenko care a fost ucis", a scris joi Svetlana Țihanovskaia pe Twitter.

„A fost bătut brutal de ucigașii lui Lukașenko în urmă cu o noapte. El a devenit o victimă al lipsei de umanitate și al terorii regimului pentru că a fost un cetățean activ care dorea libertate", a completat lidera opoziției din Belarus.

Câteva mii de persoane au luat parte la protestul de duminică, 8 noiembrie, a 13-1 duminică consecutivă de proteste în care se cere demisia lui Aleksandr Lukașenko și noi alegeri prezidențiale după votul contestat de acum trei luni.

Grupul Viasna pentru drepturile omului spune că mai mult de 1.000 de protestatari au fost fost reținuți după protestele de duminică din Belarus. Filmări și fotografii postate pe rețelele de socializare prezintă persoane în civil care pun la pământ protestatari și îi urcă cu forța în transportoarele poliției.

Lukașenko se confruntă cu proteste regulate încă de la alegerile prezidențiale din 9 august în care a fost declarat câștigător. Opoziția spune că scrutinul a fost trucat, iar statele vestice au respins rezultatele lui. Majoritatea liderilor opoziției au fost arestați sau obligați să părăsească țara în urma unei represiuni brutale asupra protestelor.

Drept răspuns la aceasta represiune, Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană au impus sancțiuni împotriva a zeci de oficiali din Belarus, inclusiv Aleksandr Lukașenko.

XS
SM
MD
LG