Linkuri accesibilitate

SUA își vor spori prezența militară în România


Bogdan Aurescu și Mike Pompeo
Bogdan Aurescu și Mike Pompeo

Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat luni, în timpul unei vizite oficiale la Washington, că Statele Unite plănuiesc să-și sporească prezența militară în România.

„România salută planurile SUA de a-și spori prezența militară în România”, a scris Bogdan Aurescu pe Twitter, în urma unei întâlniri cu secretarul de stat american Mike Pompeo.

Mutare vine ca urmare a deciziei lui Donald Trump din vară de a retrage o parte din trupele staționate în Germania, trupe care vor fi mutate în Polonia și în alte state aliate. În plus, Pentagonul a decis să facă din zona Mării Negre noua prioritate a strategiei de apărare în Europa.

„Am discutat despre cooperarea în domeniul apărării și eforturile comune pentru a consolida forța de apărare și descurajare a NATO pe flancul estic, inclusiv la Marea Neagră”, precizează Bogdan Aurescu pe Twitter.

„România se angajează să continue alocarea de fonduri în apărarea strategică”, mai afirmă șeful diplomației române.

Bogdan Aurescu și Mike Pompeo au evaluat realizările din cadrul Parteneriatului Strategic româno-american și au discutat despre „noi priorități” în cooperarea economică, energetică, politică și de securitate.

Un alt subiect arzător în relația bilaterală, discutat de cei doi oficiali, a fost programul Visa Waiver, partea română făcând eforturi pentru ridicare vizelor de intrare în SUA pentru cetățenii români.

„Am subliniat interesul major al României de a fi inclusă în programul Visa Waiver, dată fiind importanța întăririi legăturilor personale între oameni, dar și în domeniul afacerilor. Am căzut de acord să continuăm cooperarea și coordonarea viitoare pe acest subiect de interes comun, în beneficiul direct al cetățenilor noștri”, arată Bogdan Aurescu.

Securitatea energetică și a rețelelor 5G se numără printre temele de comun interes în relația bilaterală. Bogdan Aurescu anunță că a discutat cu Mike Pompeo despre „modalități concrete” de a consolida securitatea energetică regională, iar în acest context a fost adus în discuție gazoductul BRUA.

„În ceea ce privește rețeaua 5G, am subliniat eforturile României pentru o legislație adecvată care să permită monitorizarea riguroasă a furnizorilor”, menționează Bogdan Aurescu, în condițiile în care îngrijorările SUA în acest domeniu se referă la echipamentele chinezești folosite în domeniu.

XS
SM
MD
LG