Linkuri accesibilitate

SUA condamnă regimul Lukașenko și îndeamnă la eliberarea celor 1.500 de deținuți politic din Belarus


Imagine de arhivă: Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko la o conferință de presă din Teheran, Iran, 13 martie 2023.
Imagine de arhivă: Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko la o conferință de presă din Teheran, Iran, 13 martie 2023.

Statele Unite ale Americii au condamnat regimul autoritar al lui Aleksandr Lukașonko, în contextul Zilei de solidaritate cu deținuții politic din Belarus.

Departamentul de Stat a transmis că liderul autoritar al Belarusului „deține pe nedrept peste 1.500 de prizonieri politic”, conform unui comunicat transmis în weekend.

Aceștia „au fost arestați și încarcerați pentru că și-au exercitat drepturile omului și libertățile fundamentale în căutarea democrației belaruse, pentru că au protestat împotriva unor alegeri frauduloase sau pentru că s-au opus războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, mai spun autoritățile americane.

Washingtonul mai spune că „multe dintre procesele lor au avut loc în spatele ușilor închise, ferite de controlul public sau de responsabilitate”.

De asemenea, regimul Lukașenko mai este acuzat că a oprit orice contact cu lumea exterioară a acestor prizonieri, fiind enumerați Viktor Babarika, Serghei Țihanovski, Mikalai Statkevici, Maria Kalesnikava, Maxim Znak, Ales Bialiațki și Ihar Losik.

„Familiile lor, prietenii, colegii de muncă și alte persoane trăiesc în fiecare zi cu gândul că cei dragi lor suferă în închisoare”, mai spune Departamentul de Stat american, deoarece familiile și reprezentanții lor legali nu au reușit de mai multe luni să comunice cu ei sau să confirme locul în care sunt deținuți.

Potrivit sursei citate, deși pe listă sunt incluse câteva persoane cunoscute, numele celor mai mulți dintre deținuții politic „nu sunt cunoscute”.

„Statele Unite sunt alături de poporul belarus, care caută un viitor bazat pe statul de drept, pe respectarea drepturilor omului și pe un guvern responsabil, ales în mod democratic.

Reiterăm dorința noastră fermă de a vedea eliberarea imediată și necondiționată a tuturor prizonierilor politic deținuți de regimul Lukașenko și solicităm Belarusului să își îndeplinească obligațiile juridice internaționale, precum și angajamentele sale în calitate de stat participant la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa de a respecta drepturile omului și libertățile fundamentale”, se mai arată în comunicat.

SUA se angajează „să promoveze răspunderea pentru autorii încălcărilor drepturilor omului din Belarus și să crească costurile asociate cu abuzurile acestora, inclusiv prin impunerea de restricții de viză și sancțiuni”.

Ziua internațională a solidarității cu deținuții politic din Belarus a fost desemnată de către Centrul pentru drepturile omului „Viasna” în data de 21 mai în memoria lui Vitold Așurak, un activist politic care a murit într-o colonie penală din Belarus în această zi, în anul 2021.

În acest an, ziua este marcată de zvonurile că Aleksandr Lukașenko ar avea probleme serioase de sănătate, conform liderului exilat al opoziției din Belarus, Svetlana Țihanovskaia.

Ea a transmis, zilele trecute, comunității internaționale să fie pregătită „pentru orice scenariu”, chiar dacă autoritățile belaruse și presa de stat au evitat să comenteze zvonurile.

Ce se va întâmpla în Belarus dacă Lukașenko moare?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG