Linkuri accesibilitate

Iohannis, în cursă pentru șefia NATO. Casa Albă: Am informat aliații că Mark Rutte ar fi un excelent secretar general al NATO


Premierul olandez Mark Rutte participă la o conferință de presă la Haga, Țările de Jos, 27 iunie 2023.
Premierul olandez Mark Rutte participă la o conferință de presă la Haga, Țările de Jos, 27 iunie 2023.

Statele Unite au informat aliații că premierul olandez Mark Rutte ar fi „un excelent secretar general pentru NATO”. El are susținerea altor membri importanți ai Alianței, precum Marea Britanie, Franța și Germania. În discuții informale a fost vehiculat și numele președintelui Klaus Iohannis pentru această funcție.

„Statele Unite au spus clar aliaților noștri din NATO că noi credem că domnul Rutte ar fi un excelent secretar general pentru NATO”, a spus consilierul pentru comunicare în domeniul securității naționale de la Casa Albă, John Kirby.

El a fost întrebat într-o conferință de presă de joi dacă președintele Statelor Unite, Joe Biden, îl susține pe premierul olandez Mark Rutte la șefia NATO, după ce Jens Stoltenberg își va încheia mandatul în luna octombrie.

Premierul interimar al Olandei este considerat favorit să preia conducerea NATO, având sprijinul a patru membri importanți: SUA, Marea Britanie, Franța și Germania, scrie Reuters.

„Președintele (Joe) Biden susține ferm candidatura premierului Rutte pentru a fi următorul secretar general al NATO. Premierul Rutte are o înțelegere profundă a importanței alianței, este un lider și un comunicator înnăscut, iar conducerea sa ar servi bine Alianței în acest moment critic”, a spus un oficial american sub protecția anonimatului, pentru Reuters.

Rutte și-a anunțat retragerea din politica țării sale în luna iulie a anului trecut, dar rămâne în funcția de premier ca interimar, în timp ce negocierile pentru formarea unei coaliții continuă în urma alegerilor din 22 noiembrie.

Numele lui Klaus Iohannis, menționat în discuții informale

Reuters mai scrie că politicianul olandez este singurul candidat oficial pentru acest post, deși în discuțiile informale recente a fost menționat și numele președintelui român Klaus Iohannis.

De asemenea, premierul estonian, Kaja Kallas, și ministrul leton de externe, Krisjanis Karins, și-au manifestat interesul, dar nu au fost prezentați oficial ca și candidați, mai spun diplomații citați de agenția de știri.

Însă, în ceea ce privește candidatura lui Klaus Iohannis, România ar fi notificat aliaţii NATO că intenţionează să-l propună pe președintele român pentru funcţia de secretar-general al Alianţei, transmite Bloomberg, care citează surse politice europene.

Și publicația Politico relatează că România și-a anunțat joi aliații că președintele Klaus Iohannis ia în considerare posibilitatea de a-l concura pe Mark Rutte.

Însă, politicianul olandez este favorit să devină viitorul șef al NATO deoarece şi-a asigurat sprijinul a peste 20 de membri dintre cei 31 ai alianței.

Politico menționează că celelalte zece țări sunt nehotărâte, printre care și unele din Europa de Est, care împărtășesc preocupări strategice cu România în ceea ce privește Rusia.

Cu toate acestea, scrie publicația, acestor țări aliate le va fi greu să îl conteste în mod deschis pe candidatul preferat al președintelui american Joe Biden.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG