Linkuri accesibilitate

Nagorno-Karabah | Statele Unite găzduiesc negocieri între Armenia și Azerbaidjan


Secretarul de stat american Antony Blinken (centru), ministrul de externe armean Ararat Mirzoyan (dreapta) și ministrul de externe azer Ceyhun Bayramov (foto de arhivă).
Secretarul de stat american Antony Blinken (centru), ministrul de externe armean Ararat Mirzoyan (dreapta) și ministrul de externe azer Ceyhun Bayramov (foto de arhivă).

O reuniune a miniștrilor de externe din Armenia și Azerbaidjan, găzduită de SUA, a început la Washington. Discuțiile au scopul de a reduce tensiunile legate de un punct de control pe care azerii l-au instalat recent pe singurul drum care duce spre Nagorno-Karabah.

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut discuții separate cu ministrul armean de externe Ararat Mirzoyan și cu ministrul azer de externe Ceyhun Bayramov, înainte de începerea reuniunii de luni.

Mirzoyan și Blinken au discutat chestiuni legate de stabilitatea și securitatea în regiune și de procesul de reglementare a relațiilor dintre Armenia și Azerbaidjan, relatează serviciul armean al RFE/RL, citând surse guvernamentale oficiale.

Întâlnirea dintre Mirzoyan și Bayramov urmează să dureze patru zile la un sediu al Departamentului de Stat din afara Washingtonului, potrivit AFP.

Un oficial american, care a vorbit cu reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că discuțiile vizează mai degrabă „un acord de normalizare a relațiilor” decât un tratat de pace.

„Scopul nostru este să ne asigurăm că miniștrii pot sta la masă și pot vorbi unul cu celălalt”, a declarat oficialul. Statele Unite se așteaptă ca cele două părți să aibă o discuție directă și sinceră, a menționat același oficial, adăugând că „toate problemele sunt discutate”.

Întrebat despre poziția Rusiei cu privire la dialogul condus de SUA, un alt oficial al Departamentului de Stat a declarat: „Vom fi dezamăgiți dacă o vor lua în mod negativ.”

Cel mai important lucru este ca părțile să comunice între ele, indiferent de locul unde se află, a spus oficialul, adăugând că obiectivul este „o pace durabilă, echilibrată și demnă între părți.”

În Nagorno-Karabah locuiesc în majoritate etnici armeni, dar este recunoscută la nivel internațional ca parte a Azerbaidjanului. Baku s-a angajat să mențină drumul deschis ca parte a unui armistițiu mediat de Rusia în 2020, care a pus capăt unui război de șase săptămâni.

În ajunul discuțiilor, Blinken a purtat o convorbire telefonică cu președintele azer Ilham Aliyev și a exprimat profunda îngrijorare a Statelor Unite cu privire la punctul de control, afirmând că acesta subminează eforturile de a stabili încrederea în procesul de pace armeano-azerbaidjanian.

Azerbaidjanul a declarat că a înființat punctul de control ca răspuns la ceea ce a spus că ar fi fost livrări de arme armenești în Nagorno-Karabah, acuzație pe care Erevanul o neagă.

Antony Blinken a promis sprijinul continuu al SUA pentru negocierile de pace și a subliniat importanța redeschiderii cât mai curând posibil a drumului - cunoscut sub numele de Coridorul Lachin - pentru vehiculele comerciale și private, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Potrivit unei declarații a guvernului de la Baku, Aliyev i-a spus lui Antony Blinken că punctul de control „a fost înființat în cadrul drepturilor suverane ale Azerbaidjanului și în conformitate cu toate normele internaționale.”

Aliyev a mai declarat că scopul său nu este de a limita traficul, ci de a asigura controlul, și a precizat că oamenii trec deja prin el.

Armenia a calificat punctul de control drept o încălcare gravă a încetării focului din 2020.

Premierul armean Nikol Pashinian, în convorbirea cu Blinken înaintea discuțiilor de la Washington, a subliniat că pașii făcuți de Azerbaidjan în coridorul Lachin vizează punerea în aplicare consecventă a politicii sale de purificare etnică în Nagorno-Karabah și depopularea completă a enclavei.

Pashinian a subliniat importanța unui răspuns adecvat al comunității internaționale la acțiunile Azerbaidjanului și a luării unor măsuri active în vederea implementării necondiționate a hotărârii Curții Internaționale de Justiție (CIJ).

CIJ, cu sediul la Haga, a decis în februarie că Azerbaidjanul trebuie „să ia toate măsurile de care dispune pentru a asigura circulația neîngrădită a persoanelor, vehiculelor și mărfurilor de-a lungul coridorului Lachin în ambele direcții”.

Articol scris cu ajutorul relatărilor AFP.

XS
SM
MD
LG