Linkuri accesibilitate

SUA: Oficiali de rang înalt responsabili de securitatea alegerilor exclud o fraudare a votului


Numărarea voturile venite prin corespondență a făcut ca rezultatul să fie cunoscut la patru zile de la alegeri
Numărarea voturile venite prin corespondență a făcut ca rezultatul să fie cunoscut la patru zile de la alegeri

Oficiali de top la nivel federal sau de stat responsabili cu securitate electorală afirmă clar într-un comunicat că nu există „nicio dovadă" că voturile de la alegerile din 3 noiembrie au fost în vreun fel alterate sau compromise.

Comunicatul din partea oficialilor responsabili de securitate cibernetică și organizarea alegerilor respinge direct acuzațiile nefondate ale președintelui american Donald Trump și a unor republicani privind fraude și buletine de vot pierdute care ar fi dus la victoria lui Joe Biden în alegerile prezidențiale.

„Nu există nicio dovadă că oricare din sistemele de vot a șters sau pierdut voturi, a schimbat voturi sau a fost în vreun fel compromis", se arată în comunicatul Departamentului de securitate internă și al agenției de securitate a infrastructurii (CISA).

„Alegerile din 3 noiembrie au fost cele mai sigure din istoria Americii", mai spun oficialii.

Printre autorii declarației se află, de asemenea, președinții Asociației Naționale a Directorilor Electorali de Stat și ai Asociației Naționale a Secretarilor de Stat - care organizează alegeri la nivel de stat - și comitetul executiv al consiliului de coordonare a guvernului, care include toți furnizorii majori de echipamentele de vot.

Declarația vine la câteva ore după ce Donald Trump a repostat pe Twitter o acuzație nefondată conform căreia un producător de echipamente de procesare a votului a „șters” 2,7 milioane de voturi la nivel național și a schimbat sute de mii de voturi pentru el în voturi pentru Joe Biden în Pennsylvania și alte state cheie în alegeri pe care Trump le-a pierdut.

„Deși știm că există multe afirmații nefondate și metode de dezinformare cu privire la procesul electoral, vă putem asigura că avem cea mai mare încredere în securitatea și integritatea alegerilor noastre și ar trebui să o faceți și dumneavoastră. Când aveți întrebări, adresați-vă la oficialii electorali care sunt voci de încredere în timp ce administrează alegerile ", au precizat în declarație oficialii electorali.

De când cele mai mari organizații media l-au declarat câștigător pe Biden pe 7 noiembrie, Trump a înaintat mai multe procese în instanță pentru a răsturna rezultatele, în ciuda faptului că nu a prezentat nicio dovadă a neregulilor care ar putea afecta rezultatul și a avut o primire sceptică din partea judecătorilor care au luat în dezbatere unele din cererile campaniei sale.

Între timp, Reuters afirmă că Trump l-ar putea concedia pe șeful CISA, Chris Krebs, care a încercat să corecteze dezinformările cu privire la o frauda la vot.

XS
SM
MD
LG