Linkuri accesibilitate

Armata americană a doborât al patrulea obiect zburător, cu o structură octogonală


O imagine de arhivă cu un avion de vânătoare F-16 al Forțelor Aeriene ale SUA.
O imagine de arhivă cu un avion de vânătoare F-16 al Forțelor Aeriene ale SUA.

Statele Unite ale Americii au doborât, duminică, un alt obiect zburător. Este a patra operațiune militară de acest fel în aproape două săptămâni.

Avioane de vânătoare militare americane au doborât duminică un obiect octogonal deasupra lacului Huron, a anunțat Pentagonul.

A fost al patrulea obiect zburător doborât deasupra Americii de Nord în decurs de câteva zile și este, totodată, cel mai recent incident de când un balon de supraveghere chinezesc a pus în alertă forțele de securitate nord-americane, relatează Reuters.

Generalul Glen VanHerck, care are sarcina de a proteja spațiul aerian al SUA, a declarat că armata nu a reușit să identifice ce sunt cele mai recente trei obiecte, cum rămân în aer sau de unde vin acestea.

„Le numim obiecte, nu baloane, dintr-un motiv anume”, a declarat VanHerck, șeful Comandamentului nord-american de apărare aerospațială (NORAD) și al Comandamentului de Nord.

El a spus că nu exclude ca obiectele să fie extraterestre sau orice altă explicație. „Voi lăsa comunitatea de informații și comunitatea de contrainformații să își dea seama de asta”, a precizat el.

Un alt oficial al apărării, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat ulterior că armata nu a văzut nicio dovadă că obiectele ar fi fost extraterestre.

Deși nu reprezenta o amenințare militară, obiectul doborât duminică ar fi putut să interfereze cu traficul aerian intern, întrucât se deplasa la 6.100 metri altitudine și ar fi putut avea capacități de supraveghere.

Obiectul părea să aibă o structură octogonală, cu sfori legate de el, dar fără încărcătură vizibilă, a declarat un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Se crede că obiectul ar fi același cu unul detectat recent deasupra statului Montana, în apropierea unor situri militare sensibile, ceea ce a determinat închiderea spațiului aerian american, a precizat Pentagonul.

Armata va încerca să recupereze obiectul doborât deasupra lacului Huron pentru a afla mai multe despre acesta.

Patru obiecte doborâte

Incidentul a ridicat întrebări cu privire la valul de obiecte neobișnuite care au apărut pe cerul Americii de Nord în ultimele săptămâni și a creat noi tensiuni cu China.

Oficialii americani au identificat un obiect ca fiind un balon de supraveghere chinezesc și l-au doborât în largul coastelor Carolinei de Sud pe 4 februarie.

Vineri, un al doilea obiect a fost doborât deasupra gheții marine în apropiere de Deadhorse, Alaska.

Un al treilea obiect a fost distrus sâmbătă deasupra Yukonului canadian, anchetatorii căutând încă epava.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG