Linkuri accesibilitate

SUA | Verdict în cazul Floyd: polițistul care l-a ucis este vinovat


Verdictul a fost așteptat în stradă de mii de oameni, iar autoritățile erau pregătite să intervină. O achitare era de așteptat să ducă la proteste masive. 20 aprilie 2021, Minneapolis / Minnesota / Statele Unite.
Verdictul a fost așteptat în stradă de mii de oameni, iar autoritățile erau pregătite să intervină. O achitare era de așteptat să ducă la proteste masive. 20 aprilie 2021, Minneapolis / Minnesota / Statele Unite.

Juriul din procesul polițistului Derek Chauvin l-a declarat pe acesta vinovat de toate cele trei acuzații care i-au fost aduse: crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă.

Verdictul va fi urmat, în următoarele săptămâni, de pronunțarea pedepsei. Dat fiind că Chauvin nu are antecedente, aceasta ar putea fi de circa 12 ani de închisoare. Este de așteptat ca procurorii să ceară o pedeapsă de până la 40 de ani de închisoare dacă judecătorul va stabili că există „circumstanțe agravante."

George Floyd a murit în 25 mai 2020 în oraşul american Minneapolis după ce polițistul Derek Chauvin l-a imobilizat prin presiune aplicată timp de 9 minute pe gât, cu genunchiul.

Derek Chauvin a refuzat să depună mărturie la proces și a invocat cel de-al 5-lea amendament al Constituţiei SUA, care permite refuzul unei mărturii ce l-ar putea incrimina pe cel care o formulează.

După pronunțarea verdictului, Derek Chauvin a fost dus încătușat în arest. Anunţarea verdictului a stârnit o explozie de bucurie în faţa tribunalului și pe străzile din Minneapolis.

Avocatul familiei lui George Floyd a salutat verdictul și l-a descris drept un „moment de cotitură" în istoria SUA.

Președintele Joe Biden a sunat familia lui George Floyd după pronunțarea verdictului. Într-o declarație susținută ulterior la Casa Albă, Joe Biden a rememorat cuvintele „Nu pot să respir” - ultima propoziție rostită de George Floyd și a întărit declarația anterioară a vicepreședintelui Kamala Harris, spunând că „rasismul sistemic e o pată pe sufletul națiunii americane".

Fostul președinte Barack Obama a descris decizia juriului drept una corectă. „Michelle și cu mine /.../ suntem alături de cei care luptă pentru a garanta fiecărui american dreapta măsură a justiției de care George și atâția alții nu au avut parte."

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, i-a mulțumit lui Floyd că și-a sacrificat viața pentru dreptate.

Moartea lui Floyd a realimentat tensiunile rasiale din SUA şi a declanşat o mişcare largă de apeluri la o reformă a poliţiei. După verdict, mișcarea „Black Lives Matter" a scris pe Twitter că au trecut 330 de zile de teamă că „sistemul ne va dezamăgi din nou".

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG