Linkuri accesibilitate

SUA și Polonia au semnat un nou acord, prin care vor fi sporite trupele americane


Secretarul de stat Mike Pompeo și ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, au semnat un acord prin care vor fi aduși încă 1.000 de militari americani în Polonia.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a semnat sâmbătă un acord de intensificare a cooperării militare între Statele Unite şi Polonia care prevede suplimentarea trupelor SUA, conform Associated Press.

Aflat la Varşovia la finalul unui turneu în Europa Centrală şi de Est, Mike Pompeo a semnat cu ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, Acordul de intensificare a cooperării în domeniul apărării, care constituie cadrul legal pentru suplimentarea prezenţei militare americane.

„Acest acord va fi o garanţie suplimentară, o garanţie că, în caz de ameninţare, militarii noştri vor fi cot la cot. De asemenea, acordul contribuie la consolidarea securităţii altor ţări din această parte a Europei”, a afirmat, la ceremonie, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda.

Documentul stabileşte şi cadrul legal pentru „prezenţa permanentă” a trupelor americane în Polonia, atât a celor actuale cât şi a celor din cadrul oricărei desfăşurări viitoare. Aproximativ 4.500 de militari americani sunt acum în Polonia, dar vor fi trimişi încă 1.000.

Guvernul de la Varşovia a fost de acord să contribuie la costurile generate de suplimentarea efectivelor trupelor americane în Polonia, inclusiv la cheltuielile pentru cazarea şi masa soldaţilor americani, argumentând că soldaţii polonezi vor folosi la rândul lor aceleaşi infrastructuri şi sporirea securităţii este în folosul întregii ţări. Estimările oficiale avansate de Varşovia indică un cost anual pentru guvernul polonez de cel puţin 500 de milioane de zloţi (circa 113 milioane de euro).

Acordul prevede şi avansarea altor aspecte ale cooperării SUA-Polonia, în principal investiţiile şi comerţul.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că acordul este culminarea a luni de negoceri cu Polonia. „Acordul va contribui la intensificarea cooperării militare şi la suplimentarea trupelor americane în Polonia, pentru consolidarea capacităţilor NATO de descurajare, intensificarea securităţii Europei şi asigurarea democraţiei, libertăţii şi suveranităţii”, a transmis Donald Trump.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat luna trecută că armata americană va diminua numărul militarilor din Germania. Secretarul Apărării, Mark Esper, a declarat că vor fi retraşi 11.900 de militari americani. Dintre aceştia, 6.400 vor reveni în Statele Unite, iar restul vor fi mutaţi în alte ţări membre NATO - Italia, Belgia, Polonia, ţările baltice sau România. În Germania vor rămâne 24.000 de militari americani.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG