Linkuri accesibilitate

SUA: Protestatarii au doborât o statuie a lui George Washington de la Portland și i-au dat foc


O mulțime de protestatari s-au adunat în jurul unei statui a lui George Washington în Portland, Oregon, joi seară, și i-au dat foc înainte de a o doborî la pământ, în ajunul zilei care marchează 155 de la abolirea sclaviei, transmit CNN și KOIN, afiliată CBS.

Fotografiile și videoclipurile de la fața locului au arătat că statuia a fost inscripționată cu spray: „Colonist Genocidal”, „Sunteți pe pământul nativilor”, „BLM” și „Big Floyd”, cu trimitere la George Floyd, care a murit luna trecută în mâinile poliției din Minneapolis.

Statuia a fost, de asemenea, inscripționată cu numărul 1619, care este o referire la anul în care primii sclavi au fost aduși în ceea ce este acum Statele Unite.

Poliția Portland a declarat că grupul a fugit și că nu au fost arestări.

În a 21-a zi de demonstrații împotriva injustițiilor rasiale și rasismului poliției, iscate în urma morții lui George Floyd, două grupuri - Rose City Justice și Lavender Caucus - au organizat o manifestație la Jefferson High School, unde membrii comunității și-au împărtășit experiențele proprii cu privire la rasism.

Un grup separat de aproximativ 20 de oameni s-a adunat în jurul orei 22.00 în locul în care se afla o mare statuie de bronz a lui Washington.

Unii au înfășurat capul monumentului într-un steag american și au dat foc steagului.

Numărul acestora a crescut în următoarea oră până când au fost destui oameni ca să dărâme statuia.

O echipă a postului de televiziune Koin a găsit statuia cu fața în jos și acoperită de graffiti.

La scurt timp a ajuns și poliția.

Duminică, protestatarii au scos o statuie a lui Thomas Jefferson în afara unui liceu din Portland, numit după cel de-al treilea președinte și au pictat-o de asemenea cu spray scriind „proprietarul sclavului” și numele lui George Floyd pe baza sa.

Atât Washingtonul cât și Jefferson au deținut sute de sclavi în timpul vieții lor.

XS
SM
MD
LG