Linkuri accesibilitate

SUA retrag 12.000 de militari din Germania


Ministrul american al Apărării, Mark Esper

Pentagonul va retrage aproape 12.000 de militari din Germani, trimițând mii de militari acasă, în SUA, și mutându-i pe alții în diferite locații din Europa, a anunțat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper.

„Este important de menționat că în istoria de 71 de ani a NATO, dimensiunea, compoziția și dispoziția forțelor americane din Europa s-au schimbat de multe ori", a spus Esper în cadrul unui briefing de știri la Pentagon. „Cum am intrat într-o nouă eră a concurenței de mare putere, acum suntem într-un alt ... punct de inflexiune din istoria NATO. Sunt încrezător că alianța va fi cu atât mai bună și mai puternică pentru aceasta”, a spus Esper.

Decizia, care aparține președintelui Donald Trump, va dura câțiva ani și va costa statul american miliarde de dolari, scrie CNN, care citează oficiali americani. Oficialii apărării au declarat că relocarea va costa miliarde de dolari, deoarece va fi necesară o nouă construcție militară atât în Europa, cât și în SUA pentru a adăposti trupele suplimentare.

Dintre trupele care părăsesc Germania, aproximativ 5.400 vor rămâne în Europa, restul urmând să se întoarcă în SUA pentru a se reloca, cu timpul în Europa, prin rotație. Esper a spus că o parte dintre aceștia vor fi relocați în zona Mării Negre, fără să numească bazele americane care ar putea primi un aflux în trupe. ​Planul ar presupune mutarea a aproximativ 5.600 de trupe americane aflate acum în Germania în alte țări NATO, în mare parte Belgia și Italia. Ar trimite alte aproximativ 6.400 de trupe la noi stații permanente din Statele Unite.

Planul ar putea fi inversat în cazul în care Trump pierde alegerile din noiembrie, susțin oficiali americani.

Trump a spus că retragerea vine ca urmare a neîndeplinirii obiectivului NATO de a investi 2% din PIB în apărare.

„Una dintre puținele țări care nu a fost de acord să plătească ceea ce ar trebui să plătească este Germania. Deci, am spus că până când vor plăti vom retrage soldații noștri, un număr dintre soldații noștri, aproximativ jumătate”, a spus Trump luna trecută.

Secretarul de Stat american, Mark Esper, a precizat că unul din motivele relocării militarilor din Germania în alte state europene ține de descurajarea Rusiei.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG