Linkuri accesibilitate

SUA, Rusia și China de acord cu retragerea trupelor străine din Afganistan


Statele Unite au aproximativ 14.000 de soldați în Afganistan, ca parte a misiunii „Resolute Support”, aflată sub comanda operațională a NATO
Statele Unite au aproximativ 14.000 de soldați în Afganistan, ca parte a misiunii „Resolute Support”, aflată sub comanda operațională a NATO

SUA, Rusia și China au ajuns la un acord privind retragerea trupelor străine din Afganistan și caută o soluție pentru un proces de pace condus de Afganistan, au spus cele trei părți într-o declarație comună, publicată de Departamentul de Stat american.

„Cele trei părți lansează un apel la o retragere organizată şi responsabilă a trupelor străine din Afganistan, ca parte a procesului de pace”, este menționat în declarație.

De asemenea, potrivit sursei citate, cele trei părți susțin un proces de pace condus de Afganistan și sunt gata să ofere „asistența necesară”.

În declarația comună mai este menționat faptul că a fost luat în calcul și „angajamentul” talibanilor de a lupta împotriva Statului Islamic și de a rupe legăturile cu Al Qaeda și cu alte grupări teroriste.

Mai este consemnat în documentul comun și faptul că talibanii au promis să se asigure că „zonele pe care le controlează nu vor fi folosite pentru amenințarea altei țări”.

Până acum, negociatorii talibani au refuzat să negocieze cu guvernul președintelui afgan Ashraf Ghani, pe care îl consideră o „marionetă a Occidentului”, și au insistat pe retragerea trupelor străine înainte de a începe evntuale discuții cu Kabulul.

Cu toate acestea, cele trei mari state – SUA, Rusia și China – au spus că îi „încurajează” pe talibani să înceapă discuțiile „cât de curând posibil” cu o „delegația afgană mare, reprezentantivă, care să includă Guvernul”.

Comentariile au apărut după ce trimisul special al Washingtonului pentru procesul de pace din Afganistan, Zalmay Khalilzad, s-a întâlnit cu reprezentanții Rusiei și Chinei la Moscova, ca parte a încercărilor de a ajunge la un consens la nivel internațional menit să pună capăt războiului care durează de 18 ani.

Statele Unite au aproximativ 14.000 de soldați în Afganistan, ca parte a misiunii aflată sub comanda operațională a NATO, cunoscută sub numele de „Resolute Support” (RSM).

Misiunea NATO în Afganistan este o misiune de instruire, consiliere și asistență pentru forțele afgane de securitate și instituțiile acestui stat. Această misiunea succede operației ISAF (derulată în perioada decembrie 2001 – decembrie 2014). Spre deosebire de ISAF, misiunea Resolute Support este de natură non-combat (nu presupune angajarea în lupte contra insurgenților).

România a participat la RSM încă de la debutul său și are în Afganistan circa 700 militari, care se află în Kandahar şi la cartierul general de la Kabul.

Khalilzad a avut o serie de discuții cu talibanii în Qatar, cu scopul de a duce grupul extremist la masa negocierilor de pace cu guvernul din Kabul.

Rusia și China au, la rândul lor, o istorie lungă în Afganistan. Aproximativ 14.000 de soldați sovietici au fost uciși în Afganistan din 1979 până în 1989, în lupta cu gherilele islamice, care erau, la vremea respectivă, susținute de Statele Unite.

China este interesată să își crească influența în Afganistan și în regiune atât din punct de vedere militar, cât și economic, în contextul în care se luptă cu militanți islamici chiar la ea acasă.

Khalilzad are programate întâniri și cu India și Pakistan, care, de asemenea, au interese puternice, dar viziuni complet diferite, în ceea ce privește Afganistanul.

Președintele afgan, Ashraf Ghani, a invitat la Kabul săptămâna viitoare politicieni din țara sa, lideri religioși și activiști pentru drepturile omului pentru a discuta modalitățile prin care se poate ajunge la încheierea acestui război.

Câțiva lideri ai opoziției au spus că vor boicota evenimentul care ar urma să dureze patru zile, spunând că a fost organizat fără să fie consultați și că este folosit de Ghani doar ca instrument pentru a-și promova candidatura pentru un nou mandat la alegerile care vor avea loc în septembrie.

XS
SM
MD
LG