Linkuri accesibilitate

SUA impune noi sancțiuni Iranului după atacul asupra Israelului


16 firme și 23 de nave au fost supuse restricțiilor
16 firme și 23 de nave au fost supuse restricțiilor

Statele Unite au extins sancțiunile împotriva sectoarelor petroliere și petrochimice ale Iranului, ca răspuns la atacul său din 1 octombrie asupra Israelului, conform unui comunicat al Departamentului Trezoreriei SUA.

16 persoane juridice și 23 de nave au fost supuse restricțiilor pentru „participarea cu bună știință la tranzacții semnificative care implică cumpărarea, achiziția, vânzarea, transportul sau vânzarea de petrol”.

„Ca răspuns la atacul Iranului asupra Israelului, Statele Unite iau măsuri decisive pentru a perturba în continuare capacitatea regimului iranian de a-și finanța și de a-și desfășura activitatea de destabilizare”, a declarat secretarul de Trezorerie Janet L. Yellen.

„Sancțiunile de astăzi vizează eforturile iraniene de a canaliza veniturile din industria sa energetică pentru a finanța activități mortale și perturbatoare - inclusiv dezvoltarea programului său nuclear, proliferarea rachetelor balistice și a vehiculelor aeriene fără pilot și sprijinirea proxy-urilor teroriste regionale - cu consecințe periculoase pentru regiune și lume ezitați să luați măsuri suplimentare pentru a trage Iranul la răspundere.”, a mai adăugat oficialul american.

Înainte de decizia Departamentului Trezoreriei SUA, au existat informații că SUA și Israel discută despre posibile lovituri asupra instalațiilor petroliere iraniene ca răspuns la atacul cu rachete al Teheranului.

Pe 1 octombrie, Iranul a lansat aproximativ 180 de rachete balistice asupra Israelului. Teheranul a declarat că acesta a fost un răspuns la moartea aliaților Iranului în lupta împotriva Israelului - liderii grupărilor „Hamas” (recunoscute ca teroriste în SUA și UE) și „Hezbollah” (este atât un grup armat, cât și un Partid politic libanez, recunoscut drept terorist în organizația SUA).

De la sfârșitul lunii septembrie, Israelul a lovit ținte Hezbollah în Liban, în special în capitala țării, Beirut. Armata israeliană desfășoară și o operațiune la sol în Liban și, în același timp, continuă operațiunile de luptă în Fâșia Gaza împotriva grupării Hamas.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG