Linkuri accesibilitate

SUA investighează „scurgeri” din documente clasificate, despre planuri de atacare a Iranului de către Israel


Imagine cu caracter ilustrativ, cu un tanc al armatei israeliene, în apropierea graniţei cu Fâşia Gaza, în mai 2024.
Imagine cu caracter ilustrativ, cu un tanc al armatei israeliene, în apropierea graniţei cu Fâşia Gaza, în mai 2024.

Statele Unite ale Americii investighează scurgerea de informaţii din două documente clasificate care descriu pregătiri ale Israelului pentru un atac de represalii asupra Iranului, a declarat duminică președintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Mike Johnson.

Documentele par să fi fost concepute de Agenţia de Informaţii Geo-Spaţială şi descriu interpretările americane ale planificării forțelor aeriene și ale marinei israeliene bazate pe imagini din satelit din 15-16 octombrie, conform Reuters.

Informaţiile au început să circule săptămâna trecută pe aplicaţia de mesagerie Telegram. Israelul a plănuot un răspuns la barajul de rachete lansat de Iran în 1 octombrie asupra Israelului, al doilea atac direct în ultimele şase luni.

În acelaşi timp, forţele israeliene şi-au intensficat ofensiva din Fâşia Gaza şi Liban, la doar câteva zile după uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, adaugă agenţia de presă.

Președintele Camerei Reperezentanţilor din SUA - camera inferioară a Congresului american - Mike Johnson, a confirmat duminică investigația într-o declarație la programul CNN State of the Union, spunând că „scurgerea este foarte îngrijorătoare”, potrivit The Guardian.

„Se fac niște acuzații grave acolo”, a spus republicanul din Louisiana. „Investigația este în curs și voi primi o prezentare pe această temă în câteva ore”, a adăugat el.

Trei oficiali americani au povestit anterior agenţiei Associated Press (AP) despre ancheta cu privire la scurgerea de informaţii, subliniază publicaţia britanică. Un al patrulea oficial american a declarat că documentele în cauză par a fi legitime, conform aceleiaşi surse.

Agenția Națională de Informații Geospatiale și Biroul Directorului de Informații Naționale nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii, transmite Reuters. Pentagonul a spus că analizează rapoartele de scurgere.

Agenţia de presă transmite că publicaţia americană The New York Times a relatat că oficialii au recunoscut în privat că documentele sunt autentice, dar că ele reprezintă probabil doar o parte din informațiile pe care le dețin SUA cu privire la planificarea aliatului său apropiat.

Primul document este intitulat: „Israel: Forțele Aeriene continuă pregătirile pentru atac asupra Iranului și efectuează un al doilea exercițiu de angajare a capabilităţilor mari”. Descrie de asemenea activități, inclusiv manipularea rachetelor balistice și aer-sol.

Al doilea document este intitulat: „Israel: Forțele de apărare continuă pregătirile cheie cu muniție și activitatea sub acoperire cu UAV-uri (drone, n.r.) aproape sigur pentru o lovitură asupra Iranului.”

Președintele american Joe Biden, a declarat săptămâna trecută, răspunzând la întrebările reporterilor, că înțelege bine când și cum va ataca Israelul Iranul. Dar el a mai spus că vede şi o şansă de a pune capăt loviturilor reciproce ale celor doi inamici, mai aminteşte Reuters.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG