Linkuri accesibilitate

Camera Reprezentanților a formalizat ancheta din procedura de demitere a președintelui Donald Trump


Președintele american Donald Trump consideră că procedura inițiată în Camera Reprezentanților reprezintă „o vânătoare de vrăjitoare”
Președintele american Donald Trump consideră că procedura inițiată în Camera Reprezentanților reprezintă „o vânătoare de vrăjitoare”

Cu 232 de voturi pentru și 196 de voturi împotrivă, Camera Reprezentanților a adoptat formal o rezoluție care prevede începerea procedurilor și a fazei de audieri publice care au ca scop punerea sub acuzare a președintelui SUA.

Deși conform Constituției americane nu era nevoie de acest vot, democrații, care controlează Camera Reprezentanților, au adoptat formal rezoluția, pentru a evita acuzații din partea taberei republicane de neligitimitate a procedurii.

Votul final asupra punerii sub acuzare ar putea avea loc până la sfârșitul anului, la capătul unui lung șir de audieri publice, televizate.

Donald Trump a reacționat pe Twitter denunânțând „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria americană”.

Casa Albă a transmis o declarație de presă în care afirmă că „președintele nu a făcut nimic greșit”.

Procedural urmează ca Senatul să demareze propriile audieri în vederea stabilirii dacă există motive de demitere a președintelui Trump sau nu. Senatul este controlat de republicani.

Procedura de destituire a președintelui american prevede o majoritate de două treimi în Congres.

Parlamentarii democrați încearcă să obțină dovezi că Donald Trump ar fi comis un abuz în serviciu cerându-i președintelui ucrainean să ancheteze pe contracandidatul său (cel mai probabil), fostul vicepreședinte democrat Joe Biden, în schimbul deblocării livrărilor de armament american către Ucraina.

Rezoluţia adoptată prevede „continuarea de către comisiile de profil a investigaţiilor aflate în curs pentru a se stabili dacă există dovezi suficiente pentru o decizie a Camerei Reprezentanţilor de a exercita puterea constituţională de iniţiere a procedurii demiterii preşedintelui Donald Trump".

Președintele Trump neagă că s-ar face vinovat de ceva și acuză că este victima unei lovituri de stat.

Comisia pentru Afaceri Judiciare din Senatul SUA, în care republicanii deţin majoritatea, a anunţat lansarea unei anchete privind presupuse acte de corupţie în Ucraina.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG