Linkuri accesibilitate

SUA. Uraganul Helene ucide 44 de persoane și amenință cu alte inundații catastrofale


Clădiri distruse de uraganul Helene în Horseshoe Beach, Florida. 27 septembrie, 2024.
Clădiri distruse de uraganul Helene în Horseshoe Beach, Florida. 27 septembrie, 2024.

44 de persoane au murit, potrivit ultimului bilanț și milioane au rămas fără curent vineri, după ce uraganul Helene a lovit sud-estul SUA. Asigurătorii și instituțiile financiare spun că pagubele cauzate de uragan ar putea ajunge la miliarde de dolari.

Echipele de urgență au continuat intervină cu bărci, elicoptere și vehicule mari pentru a salva persoanele blocate de inundații. A fost cea mai puternică furtună înregistrată vreodată care a lovit Florida. Ulterior, uraganul s-a mutat spre nord, în Georgia și Carolina.

Deși puterea uraganului a slăbit semnificativ, meteorologii avertizează că vânturile puternice, inundațiile și amenințarea tornadelor ar putea continua.

Helene, furtună de categoria patru, a ajuns la țărm joi noaptea și a păstrat încadrarea de uragan timp de șase ore după ce a ajuns pe uscat, potrivit Agenției Federale pentru Managementul Situațiilor de Urgență.

Uraganul Helene este al 14-lea cel mai puternic care a lovit SUA de când au început înregistrările.

Din cauza dimensiunii sale, impactul vânturilor puternice și al ploilor abundente a fost răspândit în Florida, Georgia, Tennessee și Carolina.

Uraganul Helene a cauzat inundații masive în Tennessee.
Uraganul Helene a cauzat inundații masive în Tennessee.

Cel puțin opt persoane au murit în Florida începând de vineri, inclusiv cel puțin cinci persoane din districtul de coastă Pinellas, potrivit autorităților locale.

Guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a declarat că o persoană a murit după ce un semn rutier a căzut pe mașina lor și alta când un copac a căzut pe o casă.

După ce a lovit Florida, furtuna a continuat pe o traiectorie spre Georgia - lăsând cel puțin 15 morți, a declarat guvernatorul Brian Kemp.

O tornadă suspectată care a lovit comitatul Wheeler, în centrul Georgiei, a ucis două persoane după ce a răsturnat o casă mobilă, au declarat autoritățile.

Kemp a ordonat 1.000 de soldați ai Gărzii Naționale să ajute la eforturile de salvare în stat. Guvernatorul Georgiei a declarat vineri că peste 150 de drumuri au fost închise, 1.300 de semafoare sunt oprite în tot statul și oamenii sunt încă blocați în clădiri.

În Carolina de Sud, cel puțin 17 persoane au fost ucise, potrivit CBS News. Carolina de Nord a înregistrat cel puțin două decese în furtună, una din cauza unei coliziuni de vehicule și alta când un copac a căzut pe o casă din Charlotte.

Uraganul Helene a distrus o porțiune de autostradă în Carolina de Nord.
Uraganul Helene a distrus o porțiune de autostradă în Carolina de Nord.

Statul a fost lovit, de asemenea, de cel puțin două tornade care au avariat 11 clădiri și au rănit 15 persoane.

O persoană a fost ucisă și în Virginia, a declarat guvernatorul statului, Glenn Youngkin.

În sud-est, peste trei milioane de case și companii au rămas fără curent vineri seara.

Ravagiile făcute de uraganul Helen au loc în condițiile în care Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a avertizat la începutul anului că SUA s-ar putea confrunta în 2024 cu 25 de furtuni puternice. Dintre acestea, cel puțin opt s-ar putea transforma în uragane.

Mai multe furtuni ar putea urma, deoarece sfârșitul oficial al sezonului uraganelor nu va sosi până pe 30 noiembrie, au avertizat oficialii.

Știre redactată cu informații oferite de Reuters, AFP, BBC și CBS News.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG