Linkuri accesibilitate

Competiția cu China | SUA vor să investească 244 de miliarde de dolari în tehnologie și cercetare


Joe Biden este un susținător al acestui proiect, despre care spune că ar putea ajuta SUA să „câștige secolul 21”
Joe Biden este un susținător al acestui proiect, despre care spune că ar putea ajuta SUA să „câștige secolul 21”

Senatorii americani au votat marți o propunere legislativă prin care SUA intenționează să sprijine domeniile tehnologiei și cercetării pentru a putea concura cu companiile din China. Votul din Senat a fost împărțit: 68 la 32, potrivit Reuters.

Măsura votată de Senatul SUA prevede alocarea a aproximativ 190 de miliarde de dolari pentru susținerea și consolidarea tehnologiei și cercetării din SUA. Alte 54 de miliarde de dolari ar urma să fie acordate pentru producția și cercetarea în SUA a semiconductorilor și echipamentelor de telecomunicații. Dintre acestea, 2 miliarde vor fi dedicate cipurilor utilizate de producătorii de automobile, care în ultima perioadă s-au confruntat cu o criză cauzată de lipsa acestor dispozitive.

Reuters notează că legea trebuie să mai primească și votul membrilor Camerei Reprezentanților înainte de a ajunge la Casa Albă pentru a fi semnată de președintele Joe Biden. Pe acest traseu, a cărui cronologie nu este încă știută, proiectul mai poate suferi modificări.

Proiectul votat de senatori mai conține o serie de alte prevederi legate de China. Una dintre acestea este interzicerea descărcării aplicației de socializare TikTok pe dispozitive guvernamentale și blocarea achiziționării de drone fabricate și vândute de companii susținute de guvernul chinez.

O altă prevedere este cea de a li se permite diplomaților și militarilor din Taiwan să-și afișeze steagul și să poarte uniformele în timp ce se află în Statele Unite în afaceri oficiale.

Legea ar crea noi sancțiuni obligatorii importante asupra entităților chineze angajate în atacuri cibernetice din SUA sau furt de proprietate intelectuală de la firmele din SUA și va prevedea o revizuire a controalelor de export asupra articolelor care ar putea fi utilizate pentru a sprijini abuzurile drepturilor omului.

Liderul majorității Senatului, Chuck Schumer, un susținător al măsurii, a avertizat cu privire la consecințele cumplite ale nefinanțării cercetării pentru a ține pasul cu China. „Dacă nu facem nimic, zilele noastre ca superputere dominantă s-ar putea să se încheie. Nu vrem să prindem acele zile. Nu vrem să vedem America devenind o națiune mijlocie în acest secol”, a spus Schumer.

Președintele american Joe Biden a lăudat proiectul de lege: „Suntem într-o competiție pentru a câștiga secolul 21, iar arma de pornire a dispărut ... Nu putem risca să rămânem în urmă”.

Secretarul american pentru comerț, Gina Raimondo, a declarat că finanțarea ar putea duce la înființarea a șapte până la 10 noi fabrici de semiconductoare din SUA.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG