Linkuri accesibilitate

Misiune contracronometru pentru găsirea submersibilului dispărut în timp ce se îndrepta spre epava Titanicului


Submersibilul a dispărut duminică în largul coastei din sud-estul Canadei, iar la bordul acestuia se află patru pasageri și pilotul.
Submersibilul a dispărut duminică în largul coastei din sud-estul Canadei, iar la bordul acestuia se află patru pasageri și pilotul.

Echipele de căutare americane şi canadiene sunt într-o cursă contracronometru pentru a găsi submersibilul turistic dispărut duminică în timp ce se scufunda spre epava Titanicului, relatează BBC, Reuters și CNN.

Contactul cu micul submersibil, unicat în lume, s-a pierdut după aproximativ o oră şi 45 de minute de la plecare. La bord sunt cinci persoane, între care un miliardar britanic, iar rezervele de oxigen ajung pentru 96 de ore.

Avioane militare, un submarin şi geamanduri sonar au fost folosite până acum în căutarea navei, mai arată BBC.

Epava Titanicului se află la aproximativ 700 km sud de St John's, Newfoundland, dar misiunea de salvare este condusă din Boston, Massachusetts.

Un submarin numit Titanic a dispărut în timpul unei expediții la epava Titanicului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:13 0:00

Contraamiralul John Mauger de la Paza de Coastă a SUA a precizat că zona în care au loc căutările este „îndepărtată", ceea ce face ca operaţiunile să fie dificile. La aceasta se adaugă şi faptul că vizibilitatea se pierde rapid sub suprafaţa apei, deoarece lumina nu poate pătrunde prea mult.

„În momentul de faţă, ne concentrăm pe aducerea în zonă a cât mai multor capacităţi", a declarat contraamiralul John Mauger de la Paza de Coastă a SUA.

Cine se afla la bordul submersibilului dispărut

Expediţia a pornit în larg vineri, iar prima scufundare a fost stabilită pentru duminică dimineaţa.

Paza de coastă americană a declarat că la bordul submersibilului Titan se aflau un pilot şi patru pasageri, iar nava are capacitatea de a sta sub apă timp de 96 de ore, dar nu este clar dacă se afla încă sub apă sau dacă ieşise la suprafaţă şi nu putea comunica.

Printre aceştia se numără şi omul de afaceri şi exploratorul britanic Hamish Harding. Duminică, miliardarul a declarat pe reţelele sociale că este „mândru să anunţe în sfârşit" că se va afla la bordul misiunii către epava Titanicului - dar a adăugat că, din cauza „celei mai grele ierni din Newfoundland din ultimii 40 de ani, această misiune va fi probabil prima şi singura misiune cu echipaj uman către Titanic în 2023".

El a scris mai târziu: „Tocmai s-a deschis o fereastră meteo şi vom încerca o scufundare mâine". Apoi nu au mai existat alte postări din partea sa.

În afară de britanicul Hamish Harding, omul de afaceri pakistanez Shahzada Dawood şi fiul său, Suleman, se aflau, de asemenea, la bord, a precizat familia acestora într-un comunicat.

Fiul vitreg al lui Harding a scris pe Facebook că exploratorul a „dispărut pe submarin” şi a cerut „gânduri şi rugăciuni” pentru el. Fiul vitreg a eliminat ulterior postarea, invocând respectul pentru intimitatea familiei.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG