Linkuri accesibilitate

Submarin rusesc scufundat de armata ucraineană


Marina ucraineană susține că a scufundat sbmarinul B-237 Rostov-on-Don, prezemt aici la Ziua Marinei
Marina ucraineană susține că a scufundat sbmarinul B-237 Rostov-on-Don, prezemt aici la Ziua Marinei

Rostov-pe-Don, un submarin de atac de clasa kilo lansat în 2014, s-a scufundat după ce a fost lovit vineri într-un atac cu rachete asupra orașului-port Sevastopol, a anunțat Statul Major al Ucrainei, într-un comunicat.

Se pare că era unul dintre cele patru submarine operate de flota rusă de la Marea Neagră capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr. Ministerul rus al Apărării nu a comentat.

Oficialii de la Kiev au spus că atacul a distrus și patru sisteme de apărare aeriană S-400 care protejează peninsula, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014.

Oficialii serviciilor de informații din Marea Britanie au remarcat în septembrie anul trecut că Rostov-pe-Don „probabil a suferit daune reu remediabile” în urma unei lovituri cu rachete, în timp ce era la reparații la un șantier naval din Sevastopol.

Armata ucraineană a declarat că Rusia a reparat ulterior nava și că recent și-a testat capacitățile lângă Sevastopol.

„Loviturile din orașul Rostov-pe-Don demonstrează încă o dată că nu există un loc sigur pentru flota rusă în apele teritoriale ucrainene ale Mării Negre”, a declarat sâmbătă, într-un comunicat, statul major de la Kiev.

Acesta marchează cel mai recent atac asupra forțelor navale rusești la Sevastopol din ultimele luni. Numai în martie, Ucraina a declarat că a lovit două nave de aterizare și o navă de patrulare în orașul-port.

De când Rusia și-a lansat invazia neprovocată a Ucrainei în februarie 2022, a suferit mai multe eșecuri maritime. Ucraina spune că a avariat grav sau a scufundat cel puțin 15 nave de război, inclusiv nava amiral a flotei Mării Negre, Moscova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG