Linkuri accesibilitate

Stuful din Deltă a ajuns pe hârtie pășune. Miza: 5 milioane de euro. Ministerul Agriculturii verifică o posibilă fraudă


Lacul Băclăneștii Mari, în zona centrală din Delta Dunării, județul Tulcea (imagine de arhivă).
Lacul Băclăneștii Mari, în zona centrală din Delta Dunării, județul Tulcea (imagine de arhivă).

Corpul de control al Ministerului Agriculturii verifică o posibilă fraudă cu subvenții europene. Ancheta a fost lansată după ce stuful din Delta Dunării a fost transformat peste noapte în pășune. Două firme apropiate de fiul liderului PSD Paul Stănescu urmau să beneficieze 5 milioane de euro.

Corpul de control și inspectori de la Antifraudă verifică legalitatea acordării subvenţiilor pentru terenuri cu stuf din Delta Dunării, după ce mai multe firme au apelat la aceste fonduri europene ca și cum ar fi fost pășune.

Agenţia pentru Plăţi în Agricultură a blocat o cerere de plată de peste 5 milioane de euro într-o afacere legată de recoltarea stufului din Delta Dunării, conform unei anchete „România, te iubesc” de la ProTV.

Paul Stănescu, la un congres al PSD, partid aflat în prezent la guvernare.
Paul Stănescu, la un congres al PSD, partid aflat în prezent la guvernare.

Pentru acești bani au depus cereri două firme în care, până anul trecut, acționari au fost fiul lui Paul Stănescu, numărul doi din PSD, și o apropiată a acestuia.

Este vorba despre soţia unui preot din Tulcea, care i-a fost consilier lui Paul Stănescu, în perioada în care acesta era ministru al Dezvoltării, mai arată investigația jurnaliștilor.

Ancheta Corpului de control a fost dispusă vineri de ministrul Florin Barbu, considerat un apropiat al baronului Paul Stănescu.

Barbu este însă cel care a promovat o modificare legislativă pe vremea când era președintele comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților, transmite G4Media, care a relatat miercuri că Parchetul European a cerut documente de la instituțiile statului.

„Informația că apare numele fiului domnului Paul Stănescu eu am aflat-o din presă. Nu am știut că fiul este în aceste societăți pentru care UE a dat aprobarea pentru plata pășunilor cu stuf în România”, a susținut Florin Barbu, ministrul Agriculturii.

Legea prin care zeci de mii de hectare de teren cu mlaştini sau bălţi din Delta Dunării erau transformate în pajişte a fost adoptată de Parlament în octombrie 2023.

Partidul de opoziție USR îl acuză pe ministrul Agriculturii că minte ca să acopere „combinațiile” familiei lui Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

„Florin Barbu spune public că PSD a transformat stuful din Deltă, prin lege, în pajiște care aduce bani din subvenții de la UE pentru că așa cere Uniunea Europeană. Fals total! Adevărul este că nicio directivă și niciun regulament european nu justifică transformarea, din pix, peste noapte, a zeci de mii de hectare suprafață de apă în pajiști pentru care se plătesc subvenții din bani europeni”, acuză USR într-un comunicat.

Senatorul USR Narcis Mircescu afirmă că familia Stănescu ar fi urmat să câștige peste 100 de milioane de euro în următorii 25 de ani, în baza legii modificate de PSD.

USR menționează că a depus în octombrie un proiect de lege prin care să fie anulate modificările „cu dedicație” făcute de coaliția PSD-PNL la Ordonanța de Urgență 34/2013 privind organizarea, administrarea și exploatarea pajiștilor.

„Dacă legea-cadou pentru clanul Stănescu a fost adoptată pe repede-înainte, proiectul USR va fi discutat de abia luni, 22 ianuarie, în Comisia pentru agricultură din Senat. Cerem PSD și PNL să nu mai tărăgăneze dezbaterea proiectului USR și să voteze pentru ca suprafețele de apă din Deltă să nu mai fie folosite pentru îmbogățirea baronilor PSD”, se mai arată în comunicat.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG