Linkuri accesibilitate

Suedia și Danemarca vor introduce certificatul digital de vaccinare care va fi stocat pe telefon


Suedia a fost dintre țările care nu a închis restaurantele în perioada de vârf a pandemiei de coronavirus. Această imagine este din vară

Țara nordică este a doua din regiune care anunță o măsură de acest gen, după Danemarca, anunță The Telegraph.

„Certificatele de vaccinare” digitale vor fi stocate pe telefonul mobil și vor putea fi folosite pentru călătoriile în străinătate, vizitele în azilele de bătrâni sau chiar pentru a putea intra într-un restaurant.

"Un certificat de vaccinare este probabil la fel așteptat ca vaccinarea în sine", a declarat ministrul suedez al sănătății, Lena Hallengren, într-o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat măsura.

Oficialul a precizat că toate persoanele care vor fi vaccinate în Suedia vor primi acel certificat digital de la furnizorul de vaccin.

Ministrul suedez pentru dezvoltare digitală, Anders Ygeman, a declarat că autoritățile își doresc ca certificatele să fie disponibile până la 1 iunie. „Obiectivul nostru este ca lucrurile să meargă cât mai repede posibil și ca infrastructura digitală să fie în vigoare până în vară”, a spus el.

„Când Suedia și țările din jurul nostru încep să se deschidă, va fi probabil necesar ca populație să dețină un certificat de vaccinare pentru a călători și a participa la alte activități.” Ygeman e de părere că și anumite entități private, cum ar fi restaurantele, ar putea solicita, pe viitor, un astfel de certificat pentru a permite accesul oamenilor.

Anunțul din Suedia a venit la o zi după ce Danemarca a anunțat o măsură similară, pe care ministrul de finanțe în exercițiu, Morten Bødskov, a descris-o drept „un pașaport suplimentar pe care îl puteți avea pe telefonul mobil, care demonstrează că ați fost vaccinat”, potrivit The Telegraph.

Danemarca a declarat că își propune să-și pregătească certificatul digital „în trei-patru luni”.

XS
SM
MD
LG